Kovács Béla abháziai kalandjának három nagy tanulsága

2017.07.06. 09:37

Kedden söpört végig a sajtóban a Magyar Idők híre, miszerint a kémkedéssel és költségvetési csalással vádolt jobbikos EP-képviselőt, Kovács Bélát Abháziában gyógykezelik. Néhány órával később Kovács az EP brüsszeli épülete előtt fotózta le magát egy aznapi újsággal, így cáfolta a hírt. Később azonban az is kiderült, hogy a Magyar Idők a Központi Nyomozó Főügyészségtől szerezhette az értesülését, mivel Kovács ügyvédje, Szikinger István azzal indokolta Kovács távolmaradását a június 23-ai kihallgatásról, hogy védencét Abháziában gyógykezelik. Aztán Kovács Béla is elismerte, hogy mostanában Abháziában járt. Először a jobbikos N1TV-nek, aztán a Népszavának. Utóbbinak azt állította: Abháziában a tengerparton belelépett valamibe és vérmérgezést kapott, de erről azért nem tudta értesíteni az ügyészséget, mert arrafele nincs se telefon, sem internet. A Magyar Idők szerint ez nem igaz, mert Abháziában igenis van mobilhálózat és internet is, a Szuhumitól 22 kilométerre lévő Novij Afon-i apátságban is - merthogy a politikus azt állította, hogy az apátságban tartott előadást, azért volt Abháziában.

Összeszedtük, mik a tanulságai ennek a történetnek:

1. Kovács Béla azt csinál, amit akar, a hatóságok tétlenül nézik

Itt van egy politikus, akinek a mentelmi jogát már felfüggesztette az EP, tehát nyomozhat ellene a Központi Nyomozó Főügyészség. Függetlenül attól, hogy bűnös-e vagy sem (ezt majd a bíróság dolga lesz eldönteni), súlyos bűncselekménnyel, kémkedéssel is gyanúsítják. Ennek ellenére azt csinál, amit csak akar, oda utazhat, ahova csak akar. Tényleg csak rajta múlik, hogy éppen Abháziában van-e (ahonnan nehéz lenne hazahozni, ha esetleg nem akarna hazajönni), vagy máshol. Kovács nyugodtan elmehet Abháziába, egy olyan helyre, ami az orosz titkosszolgálatok munkatársainak egyik találkozási pontja. Teljesen egyértelmű, hogy Kovács nincs megfigyelés alatt, és a felesége, akit minden bizonnyal szoros szálak kötnek az orosz titkosszolgálathoz és a kémügy egyik kulcsszereplője lehet, meg sincs gyanúsítva, ki se volt hallgatva. A kémügy pedig, ami 2009 óta tart (ekkor kezdte el Kovácsot figyelni a kémelhárítás), 2014 óta pedig nyilvános és az ügyészség végzi a nyomozást, nyögvenyelősen, alig halad, még a vádemelési javaslat is messze van. Összehasonlításképpen: jelenleg folyik egy másik kémügy, aminek a nyomozása sokkal később, 2015 őszén kezdődött, de már bírósági szakaszban van, a gyanúsítottakból azóta vádlottak lettek. És van még két fontos különbség a két ügy között: míg Kovácsot azzal gyanúsítják, hogy az oroszoknak kémkedett, a másik ügy gyanúsítottjait azzal, hogy az Egyesült Államoknak. Ők - Kovács Bélával ellentétben - hosszú hónapokon át voltak előzetes letartóztatásban. 

2. Kovács Bélának nehéz elhinni bármit is

Bár a Magyar Idők híre hamisnak bizonyult, hiszen kedden Kovács Béla egészen biztosan nem volt Abháziában, ahogy azt a lap írta, ettől függetlenül nem úgy tűnik, hogy a politikus nagyon tisztázni akarta volna a helyzetet. A Magyar Idők cikke után megjelent közleményében egy szóval sem említette, hogy Abháziában járt és arra sem tért ki, hogy az ügyvédje tájékoztatta arról az ügyészséget, hogy őt Abháziában gyógykezelik. Ezt elhallgatta, noha elég fontos részlet. Csak később magyarázta el, mit keresett ott, ám úgy tűnik, nem hihető, hogy ne tudta volna telefonon vagy interneten értesíteni a balesetéről az érintetteket. De ha valóban igaza van és éppen akkor nem tudott kommunikálni, akkor is nehezen érthető, hogy a közleményében miért nem említette egy szóval sem, hogy valóban járt Abháziában. Kovács élete csupa rejtély és kérdőjel, az egész élete ilyen, tele ellentmondásokkal. 

Kovács Béla a Bildet olvasta Brüsszelben, nem Abháziában
Kovács Béla a Bildet olvasta Brüsszelben, nem Abháziában
Fotó: Kovács Béla

3. A Fidesznek úgy jó Kovács Béla, ahogy van

Ebből az egész Kovács Béla ügyből Kovács Bélán kívül (aki ugye oda megy, ahova akar és azt csinál, amit akar) kizárólag a Fidesz profitál. Ha igaz, amivel Kovács Bélát gyanúsítják, akkor már rég a bíróság előtt lenne a helye, de nem az ő "hibája", hogy még nincs ott. Ezért a nyomozást végző Központi Nyomozó Főügyészséget terheli a felelősség, hiszen nekik lenne a dolguk ebben az ügyben előrejutni, de úgy tűnik, nem siettek és most sem sietnek. Akkor is az ügyészség felelőssége ez, ha Kovács bűnös ugyan, de nincs ellene elegendő bizonyíték. Bármi is az igazság, éppen a kormánypárt tehetné fel a kérdést magának: valóban jól működik az igazságszolgáltatás, ha egy ilyen súlyú ügyben évek óta képtelenek előrelépni a hatóságok?  A Fidesznek úgy jó Kovács Béla, ahogy van: a politikus, aki bár már gyanúsított egy kémügyben, mégis összevissza utazik mindenféle gyanús helyekre, a kihallgatására nem megy el, nem kommunikál egyértelműen, és még saját párttársai számára is rejtély az élete. Az pedig kész főnyeremény a kormánypártnak, hogy a nyomozás ilyen lassan halad. Így ugyanis ki lehet húzni a témát a 2018-as választási kampányig.