Lázár: Soros antiszemitizmust hozna Európába

2017.07.06. 14:24
Lázár János miniszter és Kovács Zoltán a 94. kormányinfón a következő döntésekről számolt be.
  • 74 milliárd forintot szán a kormány Békéscsaba és Szabadka vasúti összekötésére Hódmezővásárhelyen és Szegeden keresztül.
  • Vagyis a korábbi viták ellenére megépül Szeged és Hódmezővásárhely közötti villamosvonal.
  • Vitaanyag készül augusztus végére, szeptember elejére a kormány panelbontási terveiről.
  • Két vasúti projektet hagyott jóvá a kormány 46 milliárd forintért. 2021-22-re megújulhat a Százhalombatta-Pusztaszabolcs és a Budapest-Rákos-Hatvan közötti vasútvonal is.
  • Lázár a kormányzati plakátkampányról azt mondta, hogy Sorossal nem az a kormány baja, hogy zsidó. Szerinte az a probléma, hogy migránsok százezreit akarja behozni Európába, márpedig ezzel antiszemitizmust hoz a kontinensre.
  • A felcsúti kisvasút körül Lázár szerint hecckampány zajlik, pedig az nem Orbán Viktor vagy Mészáros Lőrinc miatt épült.

Két megerősítést kapott a kormány 

A héten két olyan dolog is történt , ami Magyarország elmúlt éves teljesítménye szempontjából megerősítést jelent: 163 vizsgált országból Magyarország a 15, "Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa" - kezdte ezzel a kijelentéssel Lázár János a 94. kormányinfót. 

2010-ben szerinte nagyon rossz közbiztonsági helyzetben volt az ország, közel 500 ezer bűncselekményt követtek el, ami mostanra a felére csökkent. Emellett sikerült az ország határait megvédeni - mondta a miniszter. Orbán elvárása, ezt közölte is a kormánytagokkal, hogy Magyarország bekerüljön a tíz legbiztonságosabb ország közé.

A másik megerősítés a miniszter szerint a gazdasági eredményt érinti. Az ipari teljesítmény és  a kiskereskedelmi forgalom is növekedett, alacsony a munkanélküliségi ráta, és soha annyian nem dolgoztak Magyarországon, mint most. 

Mégis lesz villamos Szeged és Vásárhely között

74 milliárd forintot szán a kormány Békéscsaba és Szabadka vasúti összekötésére Hódmezővásárhelyen és Szegeden keresztül - jelentette be Lázár. Ennek része lesz a sokat emlegetett Szeged és Vásárhely közötti villamosvonal, amely a mostani kormánydöntés szerint mégis megvalósul.

Áprilisban kiderült, sokkal többe kerül a Szeged és Hódmezővásárhely közé tervezett villamosvonat, mint gondolták volna, így a megtérülése is kétséges. Lázár akkor a nyilvánosság előtt keveredett vitába az NFM-mel. 

Hecckampány a felcsúti kisvasút körül

Lázár kapott egy kérdést arról, hogy mennyire térül meg a felcsúti kisvasút. Ugyanis az ATV információja szerint az átadás óta 53 napon senki nem akart utazni a felcsúti kisvasúton, mégis volt 7 olyan nap, amikor utasok nélkül is "kikocogtak" a szerelvények az állomásról.

Lázár erre úgy reagált, hogy "politikai hecckampány" zajlik, csak Orbán Viktor miatt érdekes a beruházás. Pedig Lázár szerint a felcsútiak is megérdemlik a kormány támogatását, és

a felcsúti kisvasút nem Mészáros Lőrinc vagy Orbán Viktor miatt épült.

A miniszter szerint létezik egy kisvasút-hálózat, és jó lehetőség ez is azoknak, akik a szabadidejüket arrafelé, például az alcsúti arborétumban töltik el. Lázár azt mondta, tudomása szerint 2016-ban 20 ezer jegyet váltottak, és ebben nincsenek benne az ingyenesen utazók adatai. A miniszter szerint az mindegy, hogy 3 nap vagy 200 nap alatt utaznak ennyien, ez az időjárás függvénye. Az EU-nak nem kell pénzt visszafizetni, ez kizárt - mondta Lázár.

Lázár: Soros antiszemitizmust hozna Európába

Lázárt megkérdezte az RTL Klub a kormány Soros-plakátjairól, és hogy a Mazsihisz azt kéri, vonják vissza az utcákról és terekről a plakátokat, mert "nagyon is alkalmas arra, hogy kontrollálatlan, többek között antiszemita indulatokat keltsen".

"Ez az ügy nem Soros György származásáról szól, hanem arról, amit csinált. A kormány tájékoztató kampányának semmi köze ahhoz, hovátartozónak vallja magát" - mondta Lázár. Szerinte Orbán Sorost magyar embernek tekinti, "sikeres, tehetséges magyar embernek". 

A miniszter szerint az a probléma, hogy Soros a migránsok betelepítését támogatja, ez ellen harcol a kormány. Azt nem tudja tolerálni a kormány, hogy Soros "a munkatársaival a határhoz szállítson félmillió embert".

Sorossal nem az a probléma, hogy zsidó származású, hanem hogy kontroll nélkül be akarja hozni a bevándorlókat. 

Márpedig aki az illegális bevándorlókat hozza be Európába, az antiszemitizmust hozza be, ez jelenti az igazi veszélyt, az igazi antiszemitizmus forrását - mondta Lázár. A kormány zéró toleranciát hirdetett Lázár szerint az antiszemitizmus ellen. A miniszter szavaiból az derült ki, hogy Soros emiatt a tevékenysége miatt nem üzemeltetheti a CEU-t Budapesten tovább.

Heisler András Mazsihisz-elnök levelére Orbán Viktor írásban válaszol majd. Később azt is mondta Lázár, hogy nincsen veszélyben Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök magyarországi látogatása a belpolitikai ügyek miatt.

Ugyanebben a témában az Atv.hu-s Csuhaj Ildikó is kérdezett Lázártól. Ő úgy tette fel a kérdést, hogy, hogy szerencsésnek tartja-e, hogy a kormány egy "Auschwitz-túlélőt" rak fel a plakátokra. Lázár azt mondta, hogy attól, hogy valaki zsidó, még viselnie kell a kritikát. 

Panelügyi vitaanyag készül

Lázár kitért arra, hogy a kormány aktívan dolgozik a panelbontásos programján. Az elmúlt hetekben heti két-három napot töltenek ezzel a munkával, települési önkormányzatok képviselőit, ház-képviseleteket, mérnököket, parlamenti képviselőket hallgattak meg a minisztérium illetékesei.

Az elhangzottakból Lázár ígérete szerint vitaanyag készül augusztus végére, szeptember elejére, és ezt várhatóan a nyilvánossággal megosztják majd.

Átalakítják a csokot

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) őszi kormányzati értékelésekor szóba kell hozni azt is, hogyan lehet növelni a támogatást használt lakások vásárlása esetében. Lázár János szerint jelenleg mintegy 300 ezer eladó használt lakás van az országban, ezek fele beköltözhető állapotban van.

A miniszter azt mondta, hogy széles körű egyeztetéseket folytatnak arról, hogy hogyan tudnának segíteni az 570 ezer panellakásban élő mintegy egymillió embernek.

Kormánydöntések, bejelentések, válaszok - Vasúti projekt, Csanád-Csongrád megye, Pride

Ezekről döntött még a kormány:

  • A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal megvizsgálta a Foglalkoztatási Alap 2012-14 közötti pályázatait. 16 030 új munkahely létrehozását vállalták, ebből 14 232 jött létre. A pályázatok 5 százalékánál találtak hibát, az NGM elfogadta az erről szóló jelentést.
  • Két vasúti projektet hagyott jóvá a kormány 46 milliárd forintért. 2021-22-re megújul a Százhalombatta-Pusztaszabolcs és a Budapest-Rákos-Hatvan közötti vasútvonal is.
  • A kormány módosítja az államháztartási törvényt, így szigorúbb elszámolási szabályok lesznek 
  • Több mint 54 ezer kémény vizsgálatát teszi ingyenessé a kormány.

További bejelentések, válaszok:

  • Csanád-Csongrád megye: nem lehet tudni, hogy mikortól lesz Csongrád megye Csanád-Csongrád megye. A parlament dönt majd erről.
  • Green Travel-csőd: A Green Travel csőd után az NGM megvizsgálja, általános problémáról lehet-e szó az utazásszervezőknél, vagy sem. Csak akkor érdemes változtatni a szabályokon, ha általános problémáról van szó.
  • Budaörsi ítélet: mérlegeli a kormány, hogy Kúriához fordul a budaörsi ítélet miatt. A Fővárosi Törvényszék több mint 765 millió forint plusz kamatok megfizetésére kötelezte az államot. Budaörs önkormányzata azért perelte a magyar államot, mert nem akarta fizetni az igazságtalannak tartott szolidaritási hozzájárulást.
  • Budapest Pride: a hatóságok dolga eldönteni a jogszabályok alapján, milyen biztonsági intézkedések szükségesek. A rendőrség nem tudja teljesíteni a szervezők döntését, hogy ne legyenek kordonok.
  • Gimnáziumi átalakítás: Lázár felvetette, hogy érdemes lenne meggondolni a gimnáziumi felvételi általános bevezetését.