Natália
1 °C
7 °C

Lázár: Soros antiszemitizmust hozna Európába

2017.07.06. 14:24
Lázár János miniszter és Kovács Zoltán a 94. kormányinfón a következő döntésekről számolt be.
 • 74 milliárd forintot szán a kormány Békéscsaba és Szabadka vasúti összekötésére Hódmezővásárhelyen és Szegeden keresztül.
 • Vagyis a korábbi viták ellenére megépül Szeged és Hódmezővásárhely közötti villamosvonal.
 • Vitaanyag készül augusztus végére, szeptember elejére a kormány panelbontási terveiről.
 • Két vasúti projektet hagyott jóvá a kormány 46 milliárd forintért. 2021-22-re megújulhat a Százhalombatta-Pusztaszabolcs és a Budapest-Rákos-Hatvan közötti vasútvonal is.
 • Lázár a kormányzati plakátkampányról azt mondta, hogy Sorossal nem az a kormány baja, hogy zsidó. Szerinte az a probléma, hogy migránsok százezreit akarja behozni Európába, márpedig ezzel antiszemitizmust hoz a kontinensre.
 • A felcsúti kisvasút körül Lázár szerint hecckampány zajlik, pedig az nem Orbán Viktor vagy Mészáros Lőrinc miatt épült.

Két megerősítést kapott a kormány 

A héten két olyan dolog is történt , ami Magyarország elmúlt éves teljesítménye szempontjából megerősítést jelent: 163 vizsgált országból Magyarország a 15, "Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa" - kezdte ezzel a kijelentéssel Lázár János a 94. kormányinfót. 

2010-ben szerinte nagyon rossz közbiztonsági helyzetben volt az ország, közel 500 ezer bűncselekményt követtek el, ami mostanra a felére csökkent. Emellett sikerült az ország határait megvédeni - mondta a miniszter. Orbán elvárása, ezt közölte is a kormánytagokkal, hogy Magyarország bekerüljön a tíz legbiztonságosabb ország közé.

A másik megerősítés a miniszter szerint a gazdasági eredményt érinti. Az ipari teljesítmény és  a kiskereskedelmi forgalom is növekedett, alacsony a munkanélküliségi ráta, és soha annyian nem dolgoztak Magyarországon, mint most. 

Mégis lesz villamos Szeged és Vásárhely között

74 milliárd forintot szán a kormány Békéscsaba és Szabadka vasúti összekötésére Hódmezővásárhelyen és Szegeden keresztül - jelentette be Lázár. Ennek része lesz a sokat emlegetett Szeged és Vásárhely közötti villamosvonal, amely a mostani kormánydöntés szerint mégis megvalósul.

Áprilisban kiderült, sokkal többe kerül a Szeged és Hódmezővásárhely közé tervezett villamosvonat, mint gondolták volna, így a megtérülése is kétséges. Lázár akkor a nyilvánosság előtt keveredett vitába az NFM-mel. 

Hecckampány a felcsúti kisvasút körül

Lázár kapott egy kérdést arról, hogy mennyire térül meg a felcsúti kisvasút. Ugyanis az ATV információja szerint az átadás óta 53 napon senki nem akart utazni a felcsúti kisvasúton, mégis volt 7 olyan nap, amikor utasok nélkül is "kikocogtak" a szerelvények az állomásról.

Lázár erre úgy reagált, hogy "politikai hecckampány" zajlik, csak Orbán Viktor miatt érdekes a beruházás. Pedig Lázár szerint a felcsútiak is megérdemlik a kormány támogatását, és

a felcsúti kisvasút nem Mészáros Lőrinc vagy Orbán Viktor miatt épült.

A miniszter szerint létezik egy kisvasút-hálózat, és jó lehetőség ez is azoknak, akik a szabadidejüket arrafelé, például az alcsúti arborétumban töltik el. Lázár azt mondta, tudomása szerint 2016-ban 20 ezer jegyet váltottak, és ebben nincsenek benne az ingyenesen utazók adatai. A miniszter szerint az mindegy, hogy 3 nap vagy 200 nap alatt utaznak ennyien, ez az időjárás függvénye. Az EU-nak nem kell pénzt visszafizetni, ez kizárt - mondta Lázár.

Lázár: Soros antiszemitizmust hozna Európába

Lázárt megkérdezte az RTL Klub a kormány Soros-plakátjairól, és hogy a Mazsihisz azt kéri, vonják vissza az utcákról és terekről a plakátokat, mert "nagyon is alkalmas arra, hogy kontrollálatlan, többek között antiszemita indulatokat keltsen".

"Ez az ügy nem Soros György származásáról szól, hanem arról, amit csinált. A kormány tájékoztató kampányának semmi köze ahhoz, hovátartozónak vallja magát" - mondta Lázár. Szerinte Orbán Sorost magyar embernek tekinti, "sikeres, tehetséges magyar embernek". 

A miniszter szerint az a probléma, hogy Soros a migránsok betelepítését támogatja, ez ellen harcol a kormány. Azt nem tudja tolerálni a kormány, hogy Soros "a munkatársaival a határhoz szállítson félmillió embert".

Sorossal nem az a probléma, hogy zsidó származású, hanem hogy kontroll nélkül be akarja hozni a bevándorlókat. 

Márpedig aki az illegális bevándorlókat hozza be Európába, az antiszemitizmust hozza be, ez jelenti az igazi veszélyt, az igazi antiszemitizmus forrását - mondta Lázár. A kormány zéró toleranciát hirdetett Lázár szerint az antiszemitizmus ellen. A miniszter szavaiból az derült ki, hogy Soros emiatt a tevékenysége miatt nem üzemeltetheti a CEU-t Budapesten tovább.

Heisler András Mazsihisz-elnök levelére Orbán Viktor írásban válaszol majd. Később azt is mondta Lázár, hogy nincsen veszélyben Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök magyarországi látogatása a belpolitikai ügyek miatt.

Ugyanebben a témában az Atv.hu-s Csuhaj Ildikó is kérdezett Lázártól. Ő úgy tette fel a kérdést, hogy, hogy szerencsésnek tartja-e, hogy a kormány egy "Auschwitz-túlélőt" rak fel a plakátokra. Lázár azt mondta, hogy attól, hogy valaki zsidó, még viselnie kell a kritikát. 

Panelügyi vitaanyag készül

Lázár kitért arra, hogy a kormány aktívan dolgozik a panelbontásos programján. Az elmúlt hetekben heti két-három napot töltenek ezzel a munkával, települési önkormányzatok képviselőit, ház-képviseleteket, mérnököket, parlamenti képviselőket hallgattak meg a minisztérium illetékesei.

Az elhangzottakból Lázár ígérete szerint vitaanyag készül augusztus végére, szeptember elejére, és ezt várhatóan a nyilvánossággal megosztják majd.

Átalakítják a csokot

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) őszi kormányzati értékelésekor szóba kell hozni azt is, hogyan lehet növelni a támogatást használt lakások vásárlása esetében. Lázár János szerint jelenleg mintegy 300 ezer eladó használt lakás van az országban, ezek fele beköltözhető állapotban van.

A miniszter azt mondta, hogy széles körű egyeztetéseket folytatnak arról, hogy hogyan tudnának segíteni az 570 ezer panellakásban élő mintegy egymillió embernek.

Kormánydöntések, bejelentések, válaszok - Vasúti projekt, Csanád-Csongrád megye, Pride

Ezekről döntött még a kormány:

 • A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal megvizsgálta a Foglalkoztatási Alap 2012-14 közötti pályázatait. 16 030 új munkahely létrehozását vállalták, ebből 14 232 jött létre. A pályázatok 5 százalékánál találtak hibát, az NGM elfogadta az erről szóló jelentést.
 • Két vasúti projektet hagyott jóvá a kormány 46 milliárd forintért. 2021-22-re megújul a Százhalombatta-Pusztaszabolcs és a Budapest-Rákos-Hatvan közötti vasútvonal is.
 • A kormány módosítja az államháztartási törvényt, így szigorúbb elszámolási szabályok lesznek 
 • Több mint 54 ezer kémény vizsgálatát teszi ingyenessé a kormány.

További bejelentések, válaszok:

 • Csanád-Csongrád megye: nem lehet tudni, hogy mikortól lesz Csongrád megye Csanád-Csongrád megye. A parlament dönt majd erről.
 • Green Travel-csőd: A Green Travel csőd után az NGM megvizsgálja, általános problémáról lehet-e szó az utazásszervezőknél, vagy sem. Csak akkor érdemes változtatni a szabályokon, ha általános problémáról van szó.
 • Budaörsi ítélet: mérlegeli a kormány, hogy Kúriához fordul a budaörsi ítélet miatt. A Fővárosi Törvényszék több mint 765 millió forint plusz kamatok megfizetésére kötelezte az államot. Budaörs önkormányzata azért perelte a magyar államot, mert nem akarta fizetni az igazságtalannak tartott szolidaritási hozzájárulást.
 • Budapest Pride: a hatóságok dolga eldönteni a jogszabályok alapján, milyen biztonsági intézkedések szükségesek. A rendőrség nem tudja teljesíteni a szervezők döntését, hogy ne legyenek kordonok.
 • Gimnáziumi átalakítás: Lázár felvetette, hogy érdemes lenne meggondolni a gimnáziumi felvételi általános bevezetését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?