Nézőpont: Még azok sem akarják legalizálni a füvet, akik füveznek

2017.07.07. 10:31

Fűben az orvosság?

Több országban engedélyezik a kenderszármazékok gyógyászati alkalmazását. Kardos Tamás, a TASZ munkatársa szerint viszont a gyógyászati célú engedélyezés és a teljes legalizáció egészen különböző célokat szolgálnak, ezért félrevezető összemosni őket vagy akár a jótékony hatásokat legalizációs érvként kezelni.

Az egyik esetben arról van szó, hogy bizonyos betegségek esetén a betegeknek többnyire egy kis létszámú csoportja orvosi receptre hozzáférést kap kannabiszhoz vagy a hatóanyagaiból készült orvosi készítményekhez. Ez a teljes társadalmat nagyjából annyira érinti, mint az, hogy bizonyos fájdalmakat morfiummal csillapítanak és nem teremt lehetőséget arra, hogy a kedvező egészségügyi hatások reményében bárki kannabisszal kezelje a tüneteit. A másik esetben - a legalizációs modell függvényében, de többnyire - minden felnőtt lakos számára hozzáférhetővé válik a kannabisz, az alkoholhoz és a dohányhoz hasonlóan. A Nézőpont Intézet ez utóbbi társadalmi elfogadottságát mérte.

Bár a kormány drogpolitikája nagyon gyenge lábakon áll, mégis szinte elképzelhetetlen, hogy a marihuánát legalizálják Magyarországon. A kannabisz legális terjesztése a magyarok nagy részében félelmet kelt, derült ki a kormányközeli Nézőpont legújabb felméréséből.

000 PT8KN
Fotó: Miguel Medina

A Nézőpont 1000 főt kérdezett meg, akiknek 78 százaléka szerint "inkább rossz lenne", ha Magyarországon szabályozott keretek között lehetne marihuánát árusítani. A kutatás megmutatta, a magyarok csak 18 százaléka gondolja, hogy jó lenne a legalizáció. 9 százalék tartózkodott.

Arra a kérdésre, hogy fogyasztott-e már marihuánát, csupán 11 százalék válaszolt igennel, míg 88 nemmel, 1 százalék pedig nem válaszolt, a Nézőpont azt állapította meg, hogy még a korábbi fogyasztók egyharmada is ellenzi a legalizációt.

A Nézőpont által mért 11 százalék kicsit alálő annak, amit aNemzeti Kábítószer Adatgyűjtő és Kapcsolattartó Központ állít: a korcsoportokra bontott felmérésükből az látszik, a 8-25 évesek 16,6 százaléka, a 8-64 év közöttiek 7,4 százaléka, míg a 16 évesek 18,6 százaléka szívott már füvet.

A Nézőpont a felmérést politikai állásfoglalás gyanánt készítette, mivel Fodor Gábor nemrég törvénymódosítót nyújtott be, amiben kezdeményezte a marihuána legalizációját. Ha a Nézőpont adatai helyesek, akkor ezzel nem tenne szert nagy politikai előnyre - itthon egyelőre a hatékony lejáratási kampányok része az akár ipar, akár orvosi kender fogyasztását igazoló razzia