Nincs se CT, se MR a kórházban, ezért nyitott mellkassal szállítottak át egy gyermeket olyan kórházba, ahol van

2017.07.07. 22:50 Módosítva: 2017.07.07. 23:02

A nyitott [mellkasú] gyermeket a Heim Pálba viszik át CT-re, mert a gyermekszívklinikának nincs CT-je.

– ezt a Klubrádió egyik hallgatója mesélte az unokájáról a rádió egyik betelefonálós műsorában. Az RTL Híradója utánanézett a történetnek, megkeresték az érintett  Országos Kardiológiai Intézetet, ahol elmondták, hogy tényleg nincs CT náluk, sőt MR sincs.

Ezért a gyermekeket a Heim Pál Kórházba, a felnőtteket pedig a szomszédos István Kórházba szállítják vizsgálatra. Hetente 8-10 alkalommal fordul elő, hogy a szívátültetés előtt másik kórházba kell menniük a betegeknek a gépek hiánya miatt. A kardiológiai intézet igazgatója elmondta, rendszeresen kérnek pénzt, hogy házon belül is tudjanak CT- és MR-vizsgálatot végezni, de eddig még nem kaptak, az intézetnek sosem volt CT-je. Elvileg januártól lesz.

"Úgy néz ki, hogy megkapjuk azt a nagytudású CT-t, ami kardio-CT képességekkel rendelkezik" – mondta a főigazgató. Ez azt jelenti, hogy 2018-ban már a CT-vizsgálatok miatt a betegeknek nem kell elhagyniuk a kórházat. Bár MR-készülék azután sem lesz, a főigazgató elmondta, hogy kaptak egy ígéretet, hogy

néhány éven belül azt is kapnak majd.

Az RTL megkereste az  Emberi Erőforrások Minisztériumát, ahonnan közölték, hogy Magyarországon 2010 óta 42 százalékkal több CT és 117 százalékkal több MR készülék van.