Orbán: Nem kellett volna megölni Kadhafit

2017.07.07. 08:17

Orbán Viktor szokásos pénteki interjúját adta a Kossuth Rádióban, ahol leginkább a menekültkérdésről és Soros Györgyről volt szó, de szóba került Trump, az osztrákok, a vizes vb és a 2011-ben megölt egykori líbiai diktátor, Moammer Kadhafi is.

A miniszterelnök a spontán, végén nevetős Soros Györgyös kérdésre elmondta a kampány szövegét: van egy terv, aminek végrehajtását, illetve annak kísérletét naponta láthatják az európai, és így a magyar polgárok. Egymillió migránst akartnak behozni évente, ez a Soros-terv egyik pontja. Most megpróbálnak felállítani egy menekültügyi hatóságot, ami elvenné a döntés jogát a menekültek befogadásáról de a szétosztási munkálatokat is a nemzetállamoktól. Nem a politikai, hanem a gazdasági menekülteket akarja behozni Európába, tehát Soros György tervét valósítják meg Brüsszelben.

Orbán szerint az uniós csúcsokon mindig feszült a hangulat, ha a migránskérdésről van szó. Mert amikor ő megpróbálja kimondatni, leíratni az uniós vezetőkkel, hogy állítsuk meg a migránsokat, akkor mindig azt a szöveget akarják helyette elfogadni, hogy a jól menedzselt migráció előnyökkel jár Európa számára. Pedig szerinte az emberek többsége úgy gondolja, nem jár előnyökkel, csak az európai vezetők ideológiailag vagy pénzügyileg kötődnek a liberalizmushoz, és saját országaik érdekeit félretéve hoznak döntéseket.

Mindenki tudja, hogy nekünk van igazunk. Nehéz olyan miniszterelnökkel beszélni, aki ne ismerné el négyszemközt (...), hogy a magyar minta a jó minta

– mondta Orbán, sőt hozzátette:

az, hogy a magyaroknak igazuk van, az egy közhely Európában.

Szerinte Magyarország után Olaszország is rájött, hogy kezdeni kell valamit a migrációt támogató, embercsempészekkel összejátszó Soros-támogatta NGO-kal. „Olaszország után várjuk a következő országot a klubunkba" - mondta.

Európa elmebetegsége

A miniszterelnök annak kapcsán, hogy mennyire nem könnyű feladat Európán kívül, a problémás országokban, helyben rendet teremteni, illetve konkrétan Líbia kapcsán azt mondta:

Nem kellett volna megölni Kadhafit.

Majd hozzátette, hogy senki sem állítja, hogy Líbiában hibátlan, demokrata kormányzás zajlott, de legalább volt kormány.

az egész Európa elmebetegsége,

hogy olyan elveket kér számon az ilyen helyeken, ami nálunk Európában van, mondta a miniszterelnök, aki szerint ez azt eredményezi, hogy tönkretesszük az Európát körbevevő országokban a stabilitást.

Amíg élt (Kadhafi - szerk.), nem volt népvándorlás, menekültáradat

– mondta, mert volt egy egyezség Olaszország és Líbia között. Hozzátette, hogy Berlusconi figyelmeztetett is, hogy ha nem Kadhafi lesz az elnök, nem lesz, aki betartja ezt a megállapodást, és akkor el fogják lepni a menekültek Európát. Viszont ha nincs kormány Líbiában, akkor nincs kitől engedélyt kérni a problémák rendezésére, így Orbán szerint oda kell mennie az európai fegyveres erőknek.

Orbán szerint ha Európa csak arról beszél, hogyan osztjuk szét a menekülteket, migránsokat, és nem mondja ki nyíltan, egyértelműen, hogy nem engedünk be migránsokat, és Európa határain kívül döntjük el, hogy a menedékkérőkből kiket engedünk be, akkor az nyílt meghívólevél. És mindenki, aki megteheti, Afrika közepéből is meg fog indulni Európába egy jobb élet reményében.

Vizes vb

Orbán szerint kiválóan állunk, és az egész egy főpróba, megnézzük mire vagyunk képesek. De hozzátette, hogy 2010 óta elég sok dologban megmutattuk, hogy olyasmire is képesek vagyunk, amikről korábban azt gondoltuk, hogy nem: hazaküldtük az IMF-t, megreguláztuk a multikat, energiafüggetlenséget értünk el, és most megrendezzük a vizes vb-t, mondta Orbán.

Energia

Ha már energiafüggetlenség: Orbán szerint az utóbbi években Magyarország ura a saját energetikai helyzetének. Minden fronton megerősítettük az energiapozíciónkat: el tudjuk érni a nem orosz eredetű gázvezetéket is például, közműszolgáltató cégeket vásároltunk vissza, kiszolgáltatottságunk radikálisan csökkent.

A Mol 25%-át úgy kellett visszavásárolnom az oroszok zsebéből

– mondta Orbán így egyes szám első személyben. Trump gázkínálgatása kapcsán azt mondta, látható egy rivalizálás, az oroszok és az amerikaiak is el akarnak adni gázt, Magyarország számára mindkét forrás elérhető.

Az osztrákok

A V4-ek, illetve az osztrák kritikák kapcsán Orbán úgy fogalmazott:

Megértem, hogy fáj az osztrákoknak, hogy nincsenek benne a V4-ben

És hozzátette Ausztria egy társtalan ország, nem is tudjuk kivel egyezteti az érdekeit, tehetséges, de külpolitikai értelemben tanácstalan, sok a bizonytalanság, de nem érdemes abban reménykednie, hogy meg tudja bontani a V4 egységét.