Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A jobbikosok elfogadóbbak a melegekkel, mint az MSZP-sek

2017.07.08. 11:02 Módosítva: 2017-07-08 16:10:03

Meglepő eredményre jutott a Medián a homoszexualitás elfogadottságát vizsgáló kutatásában: a Jobbik szavazói több szempontból is pozitívabb véleménnyel vannak a melegekről, mint a szocialisták és a Fidesz támogatói – derül ki a Háttér Társaság számára készített felmérésből, amelyet a Magyar Nemzet tett közzé szombati számában.

A közvéleménykutatók 3 állítást fogalmaztak meg a homoszexuálisakkal kapcsolatban a különböző pártszimpátiával rendelkező szavazóknak, akiknek azt kellett megmondani, egyetértenek-e az adott kijelentéssel: 

  1. Azonos nemű párok tagjai is lehetnek jó szülők 
  2. A gyermeknek jobb helye van egy azonos nemű párnál, mint a gyermekvédelmi rendszerben
  3. A partner gyermekének örökbefogadását lehetővé kellene tenni az azonos nemű párok számára

A leginkább elfogadó válaszadóknál nincs nagy meglepetés, a Momentum, az MKKP, az Együtt, az LMP és a DK szavazói több-kevésbé mind elég elfogadók a homoszexuálisokkal szemben. Kimagaslik a mezőnyből a Momentum és az MKKP, az ő támogatóiknak legalább 69 százaléka egyetértett az összes állítással. 

Érdekes viszont, ahogyan a három legnagyobb párt, a Fidesz, az MSZP és a Jobbik szavazói válaszoltak, kiderült ugyanis, hogy

az MSZP-sek és a fideszesek inkább elutasítják a melegeket, mint a jobbikosok.

Az első állítással 25 százaléknyi MSZP-s, 30 százaléknyi fideszes, és 39 százaléknyi jobbikos értett egyet, a másodikkal 33 százaléknyi fideszes, 36 százaléknyi MSZP-s és 39 százaléknyi jobbikos, míg a harmadikkal 32 százaléknyi fideszes, 36 százaléknyi MSZP-s és 45 százaléknyi jobbikos.

Eszerint tehát a Jobbik-szavazók közel fele elfogadná, ha meleg párok örökbe fogadhatnák az egyik fél gyerekét. Az elemzés életkori vonatkozásokra nem tér ki, de a jobbikosok nagyobb toleranciáját magyarázhatja a szavazótábor alacsonyabb átlagéletkora. 

A néppártosodó Jobbik vezetőinek megnyilvánulásai is finomodtak az utóbbi időben a homoszexuálisokkal kapcsolatban, de a Pride-ot továbbra is betiltaná a párt. Szombati sajtóközleményükben azt írják: "a Budapest Pride súlyosan közerkölcsöt sértő, családellenes rendezvény. Több felvonuló obszcén provokációja ráadásul csak árt a magyarországi homoszexuálisok társadalmi elfogadottságának. A magát nemzetinek és kereszténynek tartó Fidesz-KDNP kormány évről-évre asszisztál a megtartásához, ahelyett, hogy Budapest lakosságát megkímélnék a felfordulástól". 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?