Árpád
-2 °C
3 °C

Nem tudni, merre vonul idén a Budapest Pride

2017.07.08. 08:55 Módosítva: 2017-07-08 09:20:03

Szombaton délután 3-kor indul a 22. Budapest Pride. A 2017-es leszbikus, meleg, biszexuális, queer és transznemű emberek egyenlő jogaiért szervezett büszkeségmenet szlogenje, a "Szabad-e vagy?" már a menet előtt aktuálissá vált.

Kordonpara és ellentüntetés

A szervezők ugyanis kijelentették, nem akarnak kordonok között vonulni, a rendőrség viszont ennek ellenére is a terület teljes lezárását tervezi. A BRFK szerint ugyanis a Pride-ot bejelentett ellentüntetők fogják megzavarni - többszöri kérdésünkre sem válaszolták meg, kik, hol és mikor fognak a melegfelvonulás ellen tiltakozni.

A menet szervezői pénteken elmondták: ha kell, kordonbontáshoz folyamodnak majd, de akkor is szabadon vonul majd a menet, mert szerintük nem valósulhat meg valódi egyenlőség egy elzárt utcán. Ezért az idei menet útvonalában sem lehetünk biztosak.

A tervezett események

A Facebook esemény leírása alapján a gyülekező a Kossuth téren lesz. A Pride-ot Antonia Vai koncertje nyitja, majd beszédet mond Schilling Árpád rendező, Gyémánt Ágnes, az első magyar Támogató Szülők Csoportjának alapítója és Karlik Cintia, a Budapest Pride sajtószóvivője. Ezután Sophie Hard slammelget egy kicsit, a rendezvény házigazdája pedig nem más, mint Steiner Kristóf.

Politikusok és cégvezetők is a menetben

Eddig is minden évben megjelentek politikusok a meneten, most sem lesz másként, több párt előre jelezte, hogy politikusai részt vesznek a felvonuláson. Mint korábban Facebook-videóban tájékoztattak, a Momentum Mozgalom szerint ez alap. A mozgalom politikai fellépését ugyanakkor az LMBTQ-jogvédő körökön belülről eléggé kritizálták

Egy hete a DK is bejelentette, hogy pártként vesz részt a melegfelvonuláson. A DK ugyanis  "egy olyan Magyarországot szeretne, ahol nem ítélkeznek, hanem elfogadnak, nem kirekesztenek, hanem befogadnak."

Az MSZP ennél egy fokkal visszafogottabban állt ki. Molnár Gyula pártelnök és Botka László miniszterelnök-jelölt közös közleményében azt írta, hogy "demokrataként minden olyan mozgalmat támogatunk, amely az igazságosság és az állampolgári egyenlőség mellett áll ki. De a Pride-ot "pártoktól független ügynek" tartják. Hivatalosan a budapesti MSZP lesz ott a vonuláson.

Nyitottak Vagyunk szervezésében 100 cég képviseli majd magát. A szervezet idén nagyot nőtt, konferenciát is szervezett, már több mint ezer cég a tagja. Közös üzenetük, hogy a cégen belül a sokszínűség gazdaságilag is megéri (termelékenyebb dolgozók + érdekesebb termék = profit), ebbe pedig a Pride melletti kiállás is beletartozik.

Belvárosi lezárások

A Budapesti Közlekedési Központ közleményt adott ki, amiben részletezik, hogy július 8-án a Budapest Pride rendezvény miatt több fő belvárosi útvonalat lezárnak, és a BKV járatai is módosított útvonalon járnak. A változások a következők: 

  • M1-es metró nem áll meg a Hősök tere, az Opera és később az Oktogon között.
  • M2-es metró nem áll meg a Kossuth téren 14.00 és 17.30.
  • A villamosok közül érintett: a 2-es, a 4-es és a 6-os.
  • A trolibuszok közül: a 70-es, a 72-es, a 73-as, a 75-ös, a 76-os és a 78-as.
  • A buszok közül: a 9-es, a 15-ös, a 20-as, a 30-as, a 30A, a 105-ös és a 115-ös és a 230-as.

A BKK kéri az autósokat, hogy aki ebben az időszakban a belvárost szeretné megközelíteni, ha teheti, inkább szálljon át a közösségi közlekedési járatok valamelyikére; a közösségi közlekedéssel utazókat pedig, hogy lehetőség szerint a kötött pályás járatokat, elsősorban az M2-es, az M3-as vagy az M4-es metróvonalat vegyék igénybe.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?