Ön szeretné, ha több ingyenes és tiszta közvécé lenne Budapesten?

2017.07.08. 09:44 Módosítva: 2017.07.08. 09:50

A Város Mindenkié Csoport online aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy alátámasszák az ombudsman kérését a Fővárosi Önkormányzat és a Belügyminisztérium felé. 

Követelésünk egyszerű: ingyenes, tiszta és akadálymentes közvécéket szeretnénk Budapesten és az egész országban. Foglalják törvénybe a nyilvános vécék fenntartásának kötelezettségét, Budapest pedig járjon elöl jó példával és létesítsen minimum 200 nyilvános vécét a városban!

- írják a petícióban, amelyhez eddig közel ezren csatlakoztak. 

2011-ben megnyitott nyilvános vécé a Városligetben
2011-ben megnyitott nyilvános vécé a Városligetben
Fotó: Nagy Attila / Index

Az ügy előzménye, hogy az Alapvető Jogok Biztosa kimondta: a nyilvános illemhelyek hiánya sérti a méltóságot, a testi-lelki egészséghez való jogot, közegészségügyi helyzetet teremthet, és turisztikai problémát is okoz. 

A petícióban emlékeztetnek rá, hogy Budapesten alig több mint 80 nyilvános illemhely működik (papíron), amelyek egy része fizetős, egy másik pedig használhatatlanul mocskos, és sok pedig folyamatosan zárva tart. De ha 80 közvécével számolunk, akkor

Budapesten 25 ezer emberre jut egy nyilvános illemhely. 

Az elhanyagoltság oka, hogy ma semmilyen jogszabály nem kötelezi az önkormányzatokat, hogy közvécéket tartsanak fent. Az ombudsman ezért felkérte a Belügyminisztériumot, hogy fontolja meg a jogszabály-módosítás "szükségességét annak érdekében, hogy törvényi kötelezettséggé váljon a nyilvános illemhelyek működtetésének biztosítása". A budapesti nyilvános vécék helyzetével nemrég az Index is részletesen foglalkozott, érdemes elolvasni kollégánk, Csurgó Dénes átfogó cikkét a témában.