A hőség miatt két megyében a legmagasabb szintre emelték a figyelmeztetést

2017.07.10. 11:11 Módosítva: 2017.07.10. 15:49

Békés és Csongrád megyében a legmagasabb szintre, harmadfokúra emelte a hőség miatt kiadott figyelmeztetését az Országos Meteorológiai Szolgálat. 

Békéssámsonban már koradélután csaknem 37 Celsius-fokos meleg volt.

Az előrejelzés szerint a hőmérséklet délután 31 és 37 fok között valószínű. Késő estére 25 és 32 fok közé csökken a hőmérséklet.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye kivételével az egész országra kiadták a hőség miatti figyelmeztetést. Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyében másodfokú, a többi megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

Emellett főként délutántól számos megyében heves zivatarra és felhőszakadásra is figyelmeztetnek. Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom és Tolna megyére a heves zivatarok veszélye miatt is másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

A zivatarokat általában erős széllökések, valamint jégeső és lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék kísérheti. Heves zivatar idején akár óránkénti 90-100 kilométeresnél erősebb széllökés is lehet, hétfőn elsősorban a dunántúli és középső országrészben. Felhőszakadás során pedig rövid időn belül 40-50 milliméter eső is eshet (terepviszonyoktól függően akár villámárvizet is okozva).

Kedden az északnyugati országrészben már enyhül a hőség; az ország túlnyomó részén azonban még maradnak a hétfőihez hasonló értékek. Kedden a legalacsonyabb hőmérséklet 18 és 24, a legmagasabb hőmérséklet 27 és 36 fok között alakul. Északnyugaton lesz kevésbé nagy a meleg, délkeleten a legmelegebb.

A legfrissebb figyelmeztetés szerint a hőség miatt Csongrád és Békés megyére keddre is a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adták ki. A másodfokú és elsőfokú figyelmeztetést kevesebb megyére, de még mindig az ország jelentős részére adták ki. Emellett keddre szintén több megyében heves zivatarok, felhőszakadás miatt is figyelmeztet a meteorológiai szolgálat.