Jöhetnek az aláírások a szabad december 24-ért

2017.07.11. 18:15

Megkezdődhet az aláírásgyűjtés a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánítása ügyében, miután a Kúria elutasította a kérdés hitelesítéséről szóló választási bizottsági határozat ellen benyújtott jogorvoslatot.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) június 6-i ülésén hitelesítette Bíró Zoltán népszavazási kérdésének aláírásgyűjtő ívét, amelyen az a kérdés szerepelt, hogy

Egyetért-e Ön azzal, hogy december huszonnegyedike munkaszüneti nap legyen?

Az NVB hitelesítő határozata ellen bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be, arra hivatkozva, hogy a kérdés nem felel meg az egyértelműség követelményének. A felülvizsgálati kérelmet a Kúria kedden bírálta el, és érdemi vizsgálat nélkül elutasította a kérelmet, mert azt ügyvédi ellenjegyzés nélkül nyújtották be.

A szervezőnek 120 napja van összegyűjteni a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírást.

Korábban a Parlamentben is felmerült, hogy december 24. is munkaszüneti nap legyen. Az ellenzéki pártok a Fidesznek arra az utóbb megszavazott javaslatára reagáltak a karácsonyi felvetésükkel, hogy szerintük az nagyobb támogatottságot élvezne, és negatív gazdasági hatása sem lenne túl jelentős, hiszen sokan úgy sem dolgoznak a Szenteste napján. Az újabb munkaszüneti nap bevezetését Balog Zoltán Emmi-miniszter sem zárta ki, de végül a Parlament nem szavazott a kérdésről. Ha sikerülne összegyűjteni a 200 ezer aláírást, végül népszavazás dönthetne.