Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem lehet népszavazással kigolyózni Orbánt a hatalomból

K EPA20170513011
2017.07.11. 15:50

A Momentum Mozgalom még áprilisban kezdeményezett népszavazást arról, hogy egy ember csak kétszer lehessen miniszterelnök. Az alábbi két kérdést tették volna fel:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek megválasztott?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény úgy módosuljon, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható és megválasztható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek megválasztott?

A Nemzeti Választási Bizottság mindkét kérdés hitelesítését megtagadta. Arra hivatkoztak, hogy a népszavazásra bocsátott kérdés nem irányulhat az Alaptörvény módosítására, és burkoltan sem foglalhat magába alkotmánymódosítást.

Bár az Alaptörvényben (szemben például a köztársasági elnök, a legfőbb ügyész és más közjogi posztok betöltőivel) nincs szó a kormányfő újraválaszthatóságának korlátairól, az NVB mégis úgy értékelte, hogy a korlátozás a kormányfő személyéről határozó Országgyűlés döntési szuverenitását érintené és ezért az Alaptörvény módosítását igényelné, továbbá "megbontaná a népképviseleti szerv státusának jelenlegi, Alaptörvényen alapuló szabályait is".

A Kúria most helybenhagyta az NVB elutasító döntését. A ma nyilvánosságra hozott határozatai szerint az sem számít, hogy a második kérdésben a Momentum konkrétan megjelölte, hogy konkrétan melyik törvényt kéne módosítani, mert az így is érinti az Alaptörvényt (a két végzés itt olvasható: 1, 2)

Egész pontosan ezt áll a Kúria végzésében:

A parlamentáris rendszerektől idegen az a megoldás, amelyben az államfő újraválasztásának korlátozása mellett a miniszterelnök újraválaszthatósága elé is olyan korlátot állítanak, amely nem engedi – választási győzelme esetén sem –, hogy olyan személy legyen a miniszterelnök, aki már kétszer betöltötte e funkciót. Egy ilyen korlátozás átrendezné a végrehajtó hatalom gyakorolhatóságát, átrendezné a törvényhozás, az államfő és a Kormány viszonyát, azaz a parlamentáris kormányforma jellemző működési elvét. Az azonban bizonyos, hogy egy ilyen típusú esetleges korlátozásnak – lévén, hogy a kormányforma működését érinti – az alkotmányos szabályok között, az Alaptörvényben van a helye. A népszavazási kérdésben szereplő megoldás ugyanis a Kormány parlament előtti bizalma és felelőssége mellé a kormányalakítás parlamenti felelősségtől független újabb korlátját iktatná be.

A népszavazásnak, ha valamelyik kérdést sikerül hitelesíteni, óriási politikai jelentősége lett volna. Bár az ellenzéki pártok régóta képtelenek valódi politikai ellensúlyt képezni a Fidesszel szemben, azt, hogy Orbán Viktor ne lehessen többet miniszterelnök, (a fideszes törzsszavazókat kivéve) a választók széles körei üdvözölték és támogatták volna. A népszavazás sikere pedig még a Fideszen belül is komoly átrendeződést indíthatott volna el.  

Politikailag egy ilyen népszavazás tehát komoly fordulópontot jelentett volna. Ugyanakkor tény, hogy, miként arra a Kúria is rámutatott, a kormányfő terminusainak korlátozása idegen lett volna Magyarország alkotmányos berendezkedésétől. Az ügyben a Kúria döntése jelenti a végső szót, további jogorvoslatnak nincs helye.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!