Rossz megyébe küldte a 112 a mentőket, meghalt a sérült

2017.07.11. 18:58

Durván hibázott a 112 operátora egy halálos kimenetelű balesetnél: a központi segélyhívó operátorának hibájából a Pest megyei Tóalmás helyett a Nógrád megyei Tolmácsra indultak el a tűzoltók és mentők egy traktorbalesethez – írja a Lánglovagok.hu. A történteket az ORFK is megerősítette, a hibázó operátort az eset miatt másnap kirúgták.

A július 4-i balesetben egy mezőgazdasági vontató borult az út menti töltés oldalára Tóalmáson. A traktor vezetőjét a tűzoltók még kimentették a fülkéből, de miután átadták a mentőknek, a férfi a helyszínen meghalt.

A tűzoltók és a mentők azonban először teljesen rossz helyre mentek. A 112-nél a hívást fogadó operátor félreértette a település nevét, így Tóalmás helyett Tolmácsra irányította a mentőszolgálatot és a katasztrófavédelmet. A két település között közúton száz kilométer a távolság.

Az ORFK szerint a hívásfogadó rendszer hibátlanul működött, egyértelműen emberi mulasztás történt

– írja a Lánglovagok. A rendőrségi tájékoztatás szerint az operátor telefonon félreértette a település nevét, és a monitorján sem vetette össze a bejelentő térképen megjelenő helyzetével, mint ahogy azt tennie kellett volna.

A 112-re 9 óra 47-kor jött a bejelentés, két perc múlva pedig az operátor kiküldte a rossz helyre az egységeket. A Nógrád megyei rendőrök hívták vissza e bejelentőt, hogy pontosítsák a helyszínt, ekkor derült ki, hogy nem is ők lennének illetékesek, hanem a Pest megyei kollégáik. Az ottani rendőröket, mentőket és tűzoltókat végül 10 óra 5 perckor irányították a jó helyszínre, vagyis bő negyedóra volt a késés. 

„Mivel a helyszín tisztázását követően a bejelentést már nem kellett újra felvenni, az időveszteség mindössze néhány percre tehető” – mondja erről az ORFK. Azt nem tudni, lehetett-e volna esély a traktorvezető életének megmentésére, ha rögtön jó helyre mennek. A hibázó operátort másnap kirúgták: „a munkáltató július 5-én megszüntette a dolgozó munkaviszonyát”.

Kiegészítés:

Cikkünk megjelenése után az Index a Hívásfogadó Központ névtelenséget kérő munkatársától azt az információt kapta, hogy a 112-es operátoron kívül a tűzoltóság műveletirányítója is hibázhatott. A 112-nél dolgozó kollégát idézzük: „Valóban félreértette az operátor a települést és hibás adatlapot küldött, DE hangot kapcsolt a tűzoltóság műveletirányítójának az adatlap küldése után, aki beszélt a bejelentővel, mégsem tűnt fel neki a hiba. Tehát a műveletirányító beszélt vele utoljára, mégsem ellenőrizte a helyszínt, pedig többször is hallhatta a bejelentőtől. A mentőkkel szintén beszélt a bejelentő nekik sem tűnt fel a hiba.”