Magdolna, Léna
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Csak nem sikerül a Fidesznek felfüggeszteni a DK-s polgármestert

2017.07.12. 17:43

Ismét határozatképtelen volt a XV. kerületi képviselő-testület, a szerda délután öt órára összehívott rendkívüli ülésen így nem tudtak szavazni Hajdu László DK-s polgármester fegyelmi eljárásáról, értesült az Index.

Hajdu Lászlót a Fidesz akarta felfüggeszteni, június végén kezdeményezte a párt, de most sem mentek el az ülésre a fideszes képviselők. Mivel az ügynek korábban megnyert MSZP-s Móricz Eszter is távol maradt, nem tudott szavazni a fegyelmi eljárásról a testület. Hajdu tehát marad a helyén.

Múlt héten ugyanez történt, a Fidesz távol maradt, Móricz pedig idő előtt távozott, pedig ha ott maradt volna, határozatképes a közgyűlés, és várhatóan a Fidesz távollétében nagy többséggel leszavazza a fegyelmit.

Hajdu László a Fővárosi Közgyűlés ülésén.
Hajdu László a Fővárosi Közgyűlés ülésén.
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A helyi Fidesz azért kezdeményezte a fegyelmi eljárást, mert a polgármester nem hajtott végre két, a testület által elfogadott határozatot. Leegyszerűsítve arról van szó, hogy a fideszesek egy óvodafelújításra akartak költeni pluszpénzt, a polgármester azonban túlárazottnak tartja a közbeszerzést, ezért nem hajlandó elrendelni a pénz kifizetését a költségvetésből. 

A helyzet különlegessége az volt, hogy a Fidesz az eljáráshoz múlt héten néhány ellenzéki képviselőt is megnyert, a helyi MSZP és a helyi Jobbik is támogatta azt. Az eredeti javaslat szerint a vizsgáló bizottság három tagja a fideszes Agárdi János mellett az MSZP-s Móricz Eszter és a jobbikos Bodó Miklós lett volna.

Miután ez kiderült (megírtuk a cikket), a jobbikos képviselő jelezte, hogy "nem hajlandó részt venni a politikai cicaharcban, ami a Fidesz és a baloldali koalíciós partnerei között zajlik". A képviselő így nem fog részt venni a vizsgálóbizottság munkájában. 

Az MSZP ki fogja zárni Móriczot

Az MSZP-s Móricz Eszter pedig közleményben utasította vissza, hogy együttműködne a Fidesszel. "Fonák módon pont az vádaskodik a Fidesszel való összeborulással, aki 3 éve rábólintott arra, hogy „a kerület érdekében” Fidesz-DK-Ráte-Liberálisok gigakoalíció álljon fel" - írta Móricz.

Az MSZP viszont akkor jelezte,  fegyelmi eljárás indul Móricz Eszter kizárására.

Úgy tudjuk, hogy múlt héten az országos elnökség, ezen a héten pedig a párt etikai bizottsága is Móricz kizárása mellett foglalt állást.

Mindez azt jelenti, hogy hamarosan ki is zárják a pártból Móricz Esztert, aki 2014-ben egyéni parlamenti képviselő-jelölt, 2014 és 2016 között pedig a párt országos elnökségi tagja volt. A kvótakampányban már kapott egy megrovást, mivel a kormány álláspontja, a nem szavazat mellett buzdított.

A képviselőtestület következő ülését a polgármester július 26-ára hívta össze.