2024. június 19. 15:00 ÉLŐ
Horvátország 0
Albánia 0
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 19. 18:00
Németország
Magyarország
StuttgartArena II. forduló
2024. június 19. 21:00
Skócia
Svájc

Voldemort nagyúr: Ez nem politikai ügy

DSC 1368
2017.07.12. 05:51 Módosítva: 2017.07.12. 15:49

A fővárosi Markó utcai bíróságon szerdán kezdődött a Voldemort néven elhíresült Mengyi Roland fideszes képviselő és hat vádlott társának tárgyalássorozata. Az első nap az ügyészség a vádiratot ismerteti, a tárgyalásról tudósítunk.

Mengyi a tárgyalás előtt újságíróknak azt mondta, tévedés áll az egész ügy hátterében, ő nem követte el, amivel vádolják. Nem készült olyan forgatókönyvvel, hogy elítélik, szerinte ez nem történhet meg. A Fidesztől semmi kommentárt nem kapott, mert ez nem politikai ügy, semmi köze sem a Fideszhez, sem a politikához, bár nyilván sokan politikai ügyet akarnak kreálni belőle.

Arra a kérdésre, hogy ma mire számít, annyit mondott: tárgyalásra. A vádiratot ismeri, nem most hallja először.

Az ügyész körülbelül 30 percen át olvasta fel a vádiratot. Mengyi az ügy hatodrendű vádlottja, a vádpont ellene

  1. bűnsegédként különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetkezetben elkövetett költségvetési csalás kísérlete, és
  2. vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés.

Az ügyész nagyjából azt az ügyet vázolta, ami a sajtóban korábban kiszivárgott. Egy szociális szövetkezet üzemeltetőinek Mengyi Roland ígért segítséget, hogy egy uniós pályázaton nyerjenek, cserébe a pénz nagy részét kérte visszacsorgatni. A felolvasott vádiratból kiderült egyebek mellett, hogy Mengyi az egész ügy tervezésénél a fejlesztési államtitkárnál, Köpeczi-Bócz Tamásnál járt el.

Nyugodjon meg, minden rendben van

Egy pályázati javaslatot nyújtott be neki, Köpeczi-Bócz pedig ezt megküldte az EMMI illetékesének, Hunya Balázsnak. A vádlottak ezután folyamatosan kapták az információkat a kiírni tervezett pályázatokról, a Mengyivel kapcsolatot tartó vádlott sokszor egyeztetett a képviselővel, aki többször mondta neki, hogy nyugodjon meg, a pályázattal minden rendben van.

Aztán a tárca közzétette a pályázati felhívást és útmutatót, majd 2015 októberben kiírták a pályázati felhívást is. 500 millió forintra lehet pályázni, 8-10 pályázó nyerhetett pénzt. A vádlottak 10 szövetkezet nevében pályáztak, mindegyikkel 49 millió 998-999 ezer forintokra. A pályázat végül formai okokból bukott meg, nem írták alá mindenhol a papírokat, ahol kellett volna. Arról nincs szó a vádiratban, hogy a kormányzat vagy a hatóságok mikor szereztek az egészről tudomást.

Alkotmányos költség

A vádiratban benne van a korábban is kiszivárgott 5+5 milliós "alkotmányos költségként" emlegetett kenőpénz, amit Mengyi követelt. A politikus gyors választ kért erre a követelésre, különben mással fogja megcsinálni a tervet, fenyegetett.

Az is kiderült, hogy a pénzt a vádlottak saját illetve családi megtakarításból teremtették elő. A pénz célja az volt, hogy a döntéshozókat befolyásolják. Az ügyész által felolvasott vádirat olyan mondatokat is tartalmaz, mint hogy az egésznek a célja az volt, hogy a pénzhez hozzájussanak, a munkát nem szándékoztak elvégezni, csak látszólagosan. "Valós teljesítés nélkül, saját céljaira próbálták felhasználni a pénzt", sorolta az ügyész.

A vádiratban az is benne van, hogy a kidolgozott módszer alapján a Mengyi által kijelölt cégekkel kötöttek volna szerződéseket a pályázati nyertesek. Mengyi a pénz feletti rendelkezési jogot magának tartotta fenn. Ebbe a többiek beleegyeztek. Abban is megállapodtak, hogy a további pályázati pénzeket is hasonló módszerekkel, jogtalanul megszerzik majd.

A vádirat felolvasása után a bíró végigkérdezte a vádlottakat, hogy akarnak-e vallomást tenni, kívánnak-e kérdésre válaszolni. A vádlottak többsége mindkettőre nemmel válaszolt, Mengyi viszont azt mondta, nem kíván vallomást tenni, de kérdésekre hajlandó lesz válaszolni. Rajta kívül még egy vádlott van, aki kérdésekre válaszol és vallomást is tesz. Meghallgatása idejére a bíró az online közvetítés szüneteltetését kérte.

Mengyi el is hagyhatta a termet, azt mondta neki a bíró, hogy elég, ha délután egyre visszajön, de végül nem jutott rá idő, csak az első öt vádlottra, pénteken olvassák fel Mengyi vallomását, és kérdezi őt a bíró.

Előzmények

Mengyi ügyét 2016 augusztusában robbantotta ki a 168 óra című hetilap, amikor tanúvallomásokra és lehallgatási jegyzőkönyvekre hivatkozva írt százmilliós uniós támogatások lenyúlásának szándékáról.

Az akkori cikk állítása szerint egy E. Zsolt nevű férfinek szociális szövetkezete volt, amivel uniós pályázatokon akart indulni, de 2014-ben első próbálkozásra nem nyert. Aztán közvetítőkhöz fordult, akik azt állították, hogy kapcsolatuk van Mengyi Rolandhoz, a borsodi térség fideszes képviselőjéhez. 2015-ben találkoztak Mengyivel, akit a jegyzőkönyvek szerint

Voldemort nagyúrnak kellett szólítani,

majd a megbeszélés után felgyorsultak a dolgok:  Mengyi összehozta őket egy pályázatíróval, B. Szilvával, aki világossá tette, hogy az elnyert 5-700 millió felét vissza kell majd csorgatniuk. Mégpedig e-learning, konferenca- és workshopszervezés címén. Aztán módosultak a tervek, a végén már csak 100 milliós pályázatról volt szó, de 90 százalék visszacsorgatását követelték. Mengyi "cserébe" megígérte, hogy a jövőben milliárdos pályázatokat írnak majd ki, és azoknak tényleg csak a felét kell majd visszaadni.

Aztán, hogy az egész beinduljon, Mengyi még rögtön a legelején - a lehallgatások és vallomások szerint - 5+5 millió forintos "alkotmányos költséget" kért. Ezt egy tiszaújvárosi olasz étteremben, egy nejlontasakban adták át neki 2015. július 14-én.

A főszereplőket a NAV ekkor már régóta figyelte adócsalás gyanúja miatt, úgyhogy Mengyi érintettsége miatt tájékoztatták a kormányt. A nyomozók az olasz étteremről is tudtak, megfigyeltek, jelentettek, videóztak a helyszínen, ám végül nem érkezett meg az engedély a rajtaütésre.

A 168 óra azt is állította, hogy az ügy miatt kellett távoznia Köpeczi-Bócz Tamás uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárnak is, ezt ő tagadta.

Mengyi a cikk megjelenése után rögtön a Fidesz-frakció által szétküldött levelében azt állította, hogy nem vett részt az ügyben, a nevével visszaéltek a gyanúsítottként vallomást tevők. Azt is belengette, hogy kérni fogja a mentelmi jogának felfüggesztését.

Ki az a Mengyi Roland?

A 42 éves képviselő a hivatalos önéletrajzában (pdf) szinte semmit nem árul el arról, mivel foglalkozott, mielőtt politikai pályára lépett. Pedig dolgozott a Köztársasági Őrezrednél, volt sofőr és egy milliárdos vállalkozó táskahordó strómanja is. Abban, hogy 2009-ben egy csapásra politikus lehetett, agilis feleségén kívül egy befolyásos fővárosi fideszes játszhatott fontos szerepet. Portrénkat itt olvashatja Mengyi Rolandról. 

Pár nappal később a Miniszterelnökség közölte, hogy belső vizsgálatot indított, hogy kivizsgálják az érintett cégek pályázati szerepléseit. Ismét pár nap telt csak el, amikor új információk derültek ki: a kamupályázatot összeállító, B. Szilviát alkalmazó cég tulajdonosa egykor Szájer József kabinetfőnöke volt, és a Habony-féle kampánycsapat egyik területfelelőse. 

Szeptemberben a Parlament felfüggesztette Mengyi mentelmi jogát, a politikus ekkor megerősítette: ő maga is kérte ezt, hogy tisztázhassa magát. Arra a kérdésre, hogy fideszes párttársai és Orbán Viktor nem mondták-e, hogy kiállnak mellette, Mengyi Roland úgy válaszolt: "Ez nem került így szóba, vagy legalábbis nekem ezt nem mondta senki". Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egyébként azt mondta: a képviselőnek magáért kell helyt állnia, a kormány nem áll helyt érte. 

Októberben Mengyiből hivatalosan is gyanúsított lett, ekkor hallgatták ki őt a hatóságok. Idén áprilisban pedig Polt Péter egy válaszából derült ki, hogy lezárult a nyomozás, és vádemelési szakaszba lépett a Mengyi-ügy. Hét embert hallgattak ki addigra gyanúsítottként az alábbiak megalapozott gyanújával:

  • különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás kísérlete,
  • kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntette,
  • vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette,
  • és hamis magánokirat felhasználása vétsége.

Öt ember előzetesben is volt egy ideig. Maga a vádemelés április 25-én volt. Akkor azt írtuk, hogy a Mengyi terhére rótt bűncselekmények büntetési tétele 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztés.

Mengyit leváltották a választókerületi elnöki posztról is. A Fideszen belül ez fontos pozíció, gyakorlatilag egy-egy terület főnöke, szervezője, és nagy eséllyel képviselőjelöltje is.

Ám az ügy ennyire mégsem feltétlen egyszerű: egy hónappal ezelőtti nagy cikkünkben mutattuk be, hogy a történettel valami nem stimmel, merthogy valaki nagyot hazudott benne, de valahogy a hatóságokat ez nem érdekelte.

(Borítókép: Mengyi Roland a bíróságon. Fotó: Bődey János / Index