Buda, Richárd
-2 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Újabb négy szervezet bojkottálja a civiltörvényt

2017.07.12. 09:17

A kormány keresztülvitt egy civil szervezetek megbélyegzésére és vegzálására alkalmas, a 2018-as választási kampányukba tökéletesen illeszkedő, és abban tökéletesen használható törvényt. A TASZ, a Helsinki Bizottság, és az Amnesty International szerint is alkotmányellenes a törvény, ezért polgári engedetlenséget jelentettek be: nem hajlandóak regisztrálni magukat, mint külföldről támogatott civil szervezet. (a törvényről itt írtunk).

A 444.hu szerdai cikkéből kiderül, újabb négy civil szervezet jelentette be, hogy él a polgári engedetlenséggel, és nem regisztrálja magát:

Az Ökotárs Alapítvány munkatársai a szervezet Facebook-oldalán megosztott fotón.
Az Ökotárs Alapítvány munkatársai a szervezet Facebook-oldalán megosztott fotón.
Fotó: ÖKotárs Alapítvány / Facebook

A laphoz eljuttatott közleményükben azt írták:

Ez a törvény is egyike azoknak az intézkedéseknek, amelyek alapjaiban veszélyeztetik a magyar demokráciát. A törvényt a civilellenes kormányzati propaganda össztüzében szavazták meg, társadalmi egyeztetés nélkül, széles körű hazai és nemzetközi tiltakozás ellenére, ráadásul csak a kormányzó párt támogatásával.

A törvény értelmében minden, évi 7,3 millió forintnál nagyobb külföldi támogatásban részesülő civil szerveteknek regisztrálnia kell magát, mint "külföldről támogatott", és ezt az információt minden fórumon meg kell jeleníteniük. A törvény határideje ma, szerdán jár le.

A független civilek karanténba zárása, megfélemlítése azért, hogy ne szóljanak bele a közügyekbe, és ne nyilvánítsanak véleményt a parlamenti vagy önkormányzati döntésekről

– idézi a civil szervezetek közleményéből a 444.

A TASZ ügyvezető igazgatója az Indexnek azt mondta: meggyőződésük szerint ez a törvény nem állja meg a helyét sem Magyarországon, sem Európában, ezért szeretnék elvinni az ügyet a magyar bíróságokra, az Alkotmánybíróságra, az Európai Bíróságra és a strasbourgi emberi jogi bíróságra. A