Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Egy tüntető nyakába varrták a Kossuth téri zászlórúd újrafestését

D KOS20141023004
2017.07.13. 07:05

660 ezer forint kár esett a Kossuth téri zászlórúdon az áprilisi tüntetések során, amit most azon az egyetlen tüntetőn akarnak behajtani, akit a rendőrség előállított, értesült az Index.

A gyanúsított ismerőseinek írta meg, hogy április 12-én este a rendőrség lefotózta, ahogy a zászlórúdra állítása szerint ételfestékkel írt. Az Országgyűlés Sajtóirodája megerősítette: a tüntetés során keletkezett teljes kár 660 ezer forint 

A tüntetőt meggyanúsították, hogy a rudat "beszennyezte ismeretlen fajtájú festékkel, továbbá filctollal a következő szöveget írta a felületre:

"Konzultálni jöttünk." és "Pártállam.".

Az irat ezután megállapítja, hogy az oszlopot kb 2,5 méter magasan firkák, festék, "külföldi nyelvű szöveg" borította, itt általános alanyt használ ("írták fel", "kiragasztottak"). A tüntetőt megmotozták, és filctollat, szövegkiemelőt és ételszínezéket tartalmazó üres dobozt találtak nála.

papir

Az irat alapján a rongálás által okozott kár az Országgyűlés Hivatalának tájékoztatása alapján 660 ezer forint, nagy vagyoni értékű bűncselekmény, akár 3 év elzárás is kiszabható érte. 

Úgy számolom amúgy, hogy ha Marciék bruttó 500 óra közmunkát kaptak 23 ezer forint rongálási értékért, akkor én 3 millió és 36 ezer órára számíthatok. 

- írta a gyanúsított.

Az Index megkereste az Országgyűlési Hivatalt, akik a karbantartásért felelősek. Az Országgyűlés Sajtóirodájának tájékoztatásából kiderült, a 660 ezer forintos kártérítés a zászló teljes újrafestését fedezte:

A Nemzet zászlajának tartóoszlopára a demonstrációk során feliratok kerültek. A felületkezelést nem károsító szerekkel próbáltuk ezeket letakarítani, de egy részét ilyen módon nem sikerült eltávolítani. A felületkezelés felújítására az Agrostahl Tartálygyártó Kft.-től kértünk ajánlatot, akik a Steindl Imre Program keretében a zászló tartóoszlop kivitelezését végezték. Esztétikai okokból az első csatlakozó gyűrűig tartó felületen végeztettük el a festést, melynek összege 660 000 + Áfa volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?