Egy tüntető nyakába varrták a Kossuth téri zászlórúd újrafestését

D KOS20141023004
2017.07.13. 07:05

660 ezer forint kár esett a Kossuth téri zászlórúdon az áprilisi tüntetések során, amit most azon az egyetlen tüntetőn akarnak behajtani, akit a rendőrség előállított, értesült az Index.

A gyanúsított ismerőseinek írta meg, hogy április 12-én este a rendőrség lefotózta, ahogy a zászlórúdra állítása szerint ételfestékkel írt. Az Országgyűlés Sajtóirodája megerősítette: a tüntetés során keletkezett teljes kár 660 ezer forint 

A tüntetőt meggyanúsították, hogy a rudat "beszennyezte ismeretlen fajtájú festékkel, továbbá filctollal a következő szöveget írta a felületre:

"Konzultálni jöttünk." és "Pártállam.".

Az irat ezután megállapítja, hogy az oszlopot kb 2,5 méter magasan firkák, festék, "külföldi nyelvű szöveg" borította, itt általános alanyt használ ("írták fel", "kiragasztottak"). A tüntetőt megmotozták, és filctollat, szövegkiemelőt és ételszínezéket tartalmazó üres dobozt találtak nála.

papir

Az irat alapján a rongálás által okozott kár az Országgyűlés Hivatalának tájékoztatása alapján 660 ezer forint, nagy vagyoni értékű bűncselekmény, akár 3 év elzárás is kiszabható érte. 

Úgy számolom amúgy, hogy ha Marciék bruttó 500 óra közmunkát kaptak 23 ezer forint rongálási értékért, akkor én 3 millió és 36 ezer órára számíthatok. 

- írta a gyanúsított.

Az Index megkereste az Országgyűlési Hivatalt, akik a karbantartásért felelősek. Az Országgyűlés Sajtóirodájának tájékoztatásából kiderült, a 660 ezer forintos kártérítés a zászló teljes újrafestését fedezte:

A Nemzet zászlajának tartóoszlopára a demonstrációk során feliratok kerültek. A felületkezelést nem károsító szerekkel próbáltuk ezeket letakarítani, de egy részét ilyen módon nem sikerült eltávolítani. A felületkezelés felújítására az Agrostahl Tartálygyártó Kft.-től kértünk ajánlatot, akik a Steindl Imre Program keretében a zászló tartóoszlop kivitelezését végezték. Esztétikai okokból az első csatlakozó gyűrűig tartó felületen végeztettük el a festést, melynek összege 660 000 + Áfa volt.  • Tippek
  • Hírek