Nem adott számlát, majd elrabolta az adóellenőröket egy budapesti taxis

2017.07.14. 12:06

Adóellenőrök sérelmére elkövetett, négy rendbeli személyi szabadság megsértése miatt állítottak bíróság elé gyorsított eljárásban egy 54 éves taxisofőrt - közölte a Főváros Főügyészség.

Július 12-én a Nemzeti Adó és Vámhivatal négy adóellenőre az úszó-világbajnokság miatt Budapesten szervezett akció keretében a nyugta- és számla kibocsátási kötelezettség teljesítését ellenőrizte. A kora délelőtti órákban mind a négyen beültek egy VIII. kerület, Blaha Lujza téren várakozó taxiba.

A sofőr az utasokat az általuk megadott IX. kerületi úti céljukhoz szállította, a viteldíjat átvette, de arról sem számlát nem adott, sem a visszajáró pénzt nem adta át. Ekkor az adóellenőrök bemutatták szolgálati igazolványukat, és közölték a vádlottal, hogy a szabálytalanságról jegyzőkönyvet vesznek fel, és kérték, hogy adja át iratait.

A vádlott közölte a sértettekkel, hogy erre neki nincs ideje, és azonnal el is indult a kocsival, amivel nagy sebességgel haladt, kapkodva vezetett, így az ellenőröknek esélyük sem volt kiszállni a forgalomban haladó kocsiból. Közben többször fel is szólították a vádlottat, hogy álljon meg, de nem állt meg. Az egyik ellenőr ekkor telefonon felhívta a NAV Bevetési Osztályát, tőlük kért segítséget.

A taxis körülbelül 3-4 km megtétele után félrehúzódott, megállt és közölte, hogy most öt percük van a jegyzőkönyv felvételére, mert ő továbbra is siet. A helyszínre rövid időn belül megérkeztek a rendőrök, és előállították a taxist. Az ügyészség még az őrizet tartama alatt, 72 órán belül bíróság elé állította.

A bíróság a váddal egyezően állapította meg a bűnösségét, és ezért őt 312 óra közérdekű munka büntetésre, valamint 200 000 forint pénzbüntetésre ítélte.

Az ítélet nem jogerős. Az eljáró ügyész a vádlott terhére súlyosításért, felfüggesztett szabadságvesztés kiszabásáért fellebbezett.