Tíz éve is egy kórházak között szállított beteg halála miatt forrongtak

D NOE20170607010
2017.07.14. 07:40
Csak akkor pont fordított volt a helyzet: nem a baloldal és a Jobbik szidta a jobboldali kormányt, hanem a fideszes ellenzék, élen Lázár Jánossal vádolta gyilkossággal a balliberális kormányt. Az akkori és a mostani ellenzéki érvelések kísértetiesen hasonlítanak, és akkor is két kórház között szállított beteg halála állt a középpontban. Valamint: akkor sem volt bizonyított a szállítás és a haláleset közötti ok-okozati összefüggés.

Szomorú példája a tragikus magyar egészségügynek, hogy nincs CT és MR sem egy olyan intézményben, mint az Országos Kardiológiai Intézet. Az intézetigazgató szerint hetente nyolc-tíz alkalommal fordul elő, hogy műtét előtt másik kórházba kell menniük a betegeknek a gépek hiánya miatt.

Múlt héten egy súlyos állapotban lévő szívbeteg kislányt is szállítani kellett – nyitott mellkassal – a Heim Pál Gyermekkórházba, ahol még a szállítás estéjén meghalt.

Ofner Péter, a kardiológiai intézet főigazgatója csütörtökön azt mondta, a 12 éves kislány állapotát nem befolyásolta, hogy másik intézménybe kellett vinni CT-re. Így nem bizonyított, hogy a szállítás és a haláleset között összefüggés van. 

Nem állított ilyet a kislány nagymamája, aki a Klubrádiónak beszélt az esetről, és a témával részletesen foglalkozó RTL Klub Híradó adásában egyébként a riporter konkrétan úgy fogalmazott, hogy „a kislány meghalt, de nem a szállítás miatt.”

Az ellenzék a részletek ismerete nélkül akadt ki

DK: Balog Zoltánnak mennie kell!

„Meghalt az a gyermek, akit a Kardiológiáról kellett a Heim Pál Kórházba szállítani nyitott mellkassal, mert a kardiológián nem volt CT. Mindez pár nappal a kórházi fertőzéses újszülött tragédiája után történt. Balog Zoltán »emberminiszter« lekezelő, pökhendi megjegyzést tett, hogy "inkább örülni kéne, hogy másik kórházban van Computer Tomográf” – fogalmaz a DK közleménye. Balog embertelen miniszternek le kell mondania” – közölték csütörtökön.

Az ellenzéki Jobbik, a DK és az MSZP mégis azonnal a kormányt hibáztatta a történtekért, összemosva a szállítást a halálesettel. A Demokratikus Koalíció politikusa, Gréczy Zsolt „Meghalt a nyitott szívvel szállított gyermek – Balog miniszternek mennie kell" címmel tartott sajtótájékoztatót csütörtökön, Lukács László György, a Jobbik frakcióvezető-helyettese sajtótájékoztatóján a történteket felháborítónak nevezte, kiemelte a kormány felelősségét, és lemondásra szólította fel a szakminisztert. 

Az MSZP is sajtótájékoztatót hívott össze, ahol Balog Zoltán személyes felelősségét boncolgatták a halálesettel kapcsolatban. Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, EP-képviselő úgy vélte: egy kisgyermeknek az egészségügy állapota miatt bekövetkezett halesete miatt bármely más európai országban nemcsak az egészségügyi miniszter, hanem az egész kormány lemond.

Az ellenzék még azelőtt felhördült, hogy a gyerek halálának részleteivel kapcsolatban a szívklinika igazgatója megszólalt volna, de csütörtökön elmondta, szerinte nincs összefüggés a CT-hiány, a szállítás és a haláleset között.

Balog miniszternek valószínűleg azért (is) mentek annyira neki az ellenzéki pártok, mert még július elején, a Semmelweis-napon azt nyilatkozta, hogy a választások közeledtével „álhírekkel” támadják az ellenzéki pártok és a média az egészségügyet, és hogy álesetekkel próbálják manipulálni a közvéleményt és rombolni az egészségügybe vetett bizalmat.

Az MSZP orbánozik, kisvasutazik

Nyitott mellkassal szállított gyerekek: erre költ a Fidesz a CT-berendezések helyett

Tájékoztatás arról, hogy a Fidesz-kormány mire költ az egyenként 120 millió forintba kerülő CT-berendezések helyett:

Orbán Viktor várba költözése: 20 ezer millió forint.

Felcsúti kisvasút: 600 millió forint.

Puskás stadion: 190 ezer millió forint.

Nemzeti konzultáció: 1000 millió forint.

Olimpiai pályázat: 36 ezer millió forint.”

„Mutassanak nekem egy egészségügyet bárhol a világon, ahol ne lehetne mindennap egy olyan pontot, egy olyan esetet, egy olyan történetet találni, amivel aztán manipulálni lehet a közvéleményt, és azt lehet bemutatni, hogy a legjobban teljesítő egészségügyi dolgozók, meg akár rendszerek ellenére is mégiscsak valamilyen módon alkalmatlan ez a rendszer” – fogalmazott július 8-án a miniszter.

Majd amikor kedden a kislány halála miatt napvilágra kerülő tragikus CT-hiányra reagáltatták az Egyenes Beszéd című ATV-s műsorban, akkor azt mondta, legalább a másik intézményben volt komputertomográf, és hogy inkább arról kellene beszélni, hogy 2010 óta kétszer annyi CT van az országban, mint korábban.

Tíz éve ugyanezen pörgött a sajtó

Balog Zoltán álhírt kiált, pedig nem ez az első eset, hogy az ellenzék konkrét ügyek miatt megy neki az egészségügyért felelős miniszternek és a kormánynak. Tíz évvel ezelőtt éppen Balog Zoltán minisztertársa, a jelenlegi Miniszterelnökséget vezető miniszter vitte a prímet demagógiában egy tragikus halálesettel kapcsolatban.

2007-ben Lázár János (akkor hódmezővásárhelyi, ellenzékben lévő fideszes polgármesterként) egy beteg halála után pár órával, a részleteket nem ismerve közölte, hogy

az elhunyt az egészségügyi reform első áldozata.

Az akkor elhunyt H. Imre Mindszenten élt, elég rossz körülmények között, és súlyos asztmája volt, 2007. április 6-án, 67 évesen halt meg. Ez öt nappal a második Gyurcsány-kormány által levezényelt kórházát-alakítások megkezdése után történt. Leépültek, megszűntek a gyógyító osztályok, és új ellátási körzeteket határoztak meg. H. Imrét aznap a hódmezővásárhelyi kórházba vitték be, ott azonban azt mondták neki: nem vehetik fel, a szentesi kórházba kell mennie. Elindult vele a mentő, de mielőtt Szentesre ért volna, meghalt. 

Ahogy akkor az Index is írta, H. Imrének hiába írt fel korábban gyógyszert a háziorvos, ő nem szedte rendszeresen. Április 6-án reggel már egyszer rosszul lett a kocsmában. A bátyja be is vitte akkor a szentesi kórházba. Ott alaposan megvizsgálták, de ő nem akart maradni. Aláírattak vele egy papírt, hogy saját felelősségére távozik. Aztán ahogy hazaért, megint rosszul lett. 

Az ÁNTSZ és az Egészségbiztosítási Felügyelet akkori vizsgálata nem állapított meg közvetlen összefüggést a haláleset és a szállítás között.

Később a Heti Válasznak adott interjúban Lázár elismerte, hogy nem volt elég körültekintő, amikor a kormányt hibáztatta. „Lehettem volna körültekintőbb, elismerem, de továbbra is fenntartom: ha a kormány április 1-jén nem vezeti be a betegellátási reformot, nem kellett volna sehová sem átszállítani a beteget, tehát nagyobb eséllyel maradt volna életben.”