Piroska
-11 °C
-2 °C

Katar a magyar orvosok új célországa?

2017.07.17. 08:43 Módosítva: 2017.07.17. 10:43

Minimális mértékben valóban csökkent a magyar orvosok külföldre vándorlása, legalábbis a külföldi munkavállaláshoz kikért engedélyek alapján, írja a Magyar Nemzet. Míg 2014-ben 701 magyar orvos kérte a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt, addig ez a szám 2015-ben 717, tavaly pedig 615 volt.

Az Állami Egészségügyi Központ adatai alapján készült grafikonon más számok szerepelnek. Ezen az látható, hányan dolgoztak külföldön az elmúlt években. A trend hasonló: csökken számuk. 

A célországok között a legnépszerűbb Németország, az Egyesült Királyság és Svédország, de voltak, akik Franciaországot, Spanyolországot választották.

Különösen érdekes Katar mint új célország:

  • 2014-ben még senki nem jelölte meg az arab országot
  • 2015-ben ketten mentek oda dolgozni
  • 2016-ban már tizenhárman 

Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke azt mondta: arra nincs statisztika, hányan jönnek vissza Magyarországra. Vannak, akik idővel a család miatt visszaköltöznek, mások épp azért maradnak kint, mert a gyermekeik már az ottani iskolába járnak. Dénes szerint van reális esély arra, hogy csökkentsék az elvándorlást: ehhez megfelelő szintre kell hozni itt az orvosi béreket. Nem is a nyugati fizetést kellene megadni, hanem azt, hogy Magyarországon belül úgy érezzék az orvosok, megbecsülik őket.