Mégsem menesztik a veronai busztragédiát átélt gimnázium igazgatóját

2017.07.17. 06:50 Módosítva: 2017.07.17. 14:09
Az RTL Klub vasárnap este közölte a hírt, hogy meneszti az oktatási államtitkár a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium igazgatóját. Hétfőn délután 14 órára a helyzet gyökeresen megváltozott: Balog Zoltán miniszter utasítására meghosszabbították Tóth Gábor megbízatását legalább egy évvel.

Tóth Gábor az RTL Klub híradójának vasárnap megerősítette a menesztéséről szóló hírt. Mint mondta, egyedül pályázott a posztra, három napja egy emailből tudta meg, hogy az oktatási államtitkár indoklás nélkül elutasította az újbóli pályázatát, pedig rajta kívül nem is volt más jelölt.  Az emailt az illetékes tankerületi központtól kapta. 

Tóth Gábor azt mondta: 25 éve tanít az intézményben, tíz éve vezeti az iskolát. Szerinte ő és az intézmény közössége is megérdemelt volna annyit, hogy pedagógiai, szakmai érvet hozzanak fel leváltása mellett. Egyelőre ötlete sincs arról, hova menjen, mert a gimnáziumban matematika–fizika szakos tanárra nincs szükség.    

Gyertyagyújtás a Szinyei Merse Pál Gimnázium előtt.
Gyertyagyújtás a Szinyei Merse Pál Gimnázium előtt.
Fotó: Bődey János / Index

A híradónak egy szülő azt mondta: Tóth Gáborra nem volt panasz, a tantestület többsége támogatta. Egy másik szülő, akinek gyermekei túlélték a buszbalesetet, úgy látta: az igazgató a veronai busztragédia után összefogta és átsegítette a közösséget a nehéz időszakon.

Hétfőn napközben a Magyar Nemzet úgy értesült, hogy Tóth Gábor menesztése miatt a tanárok és a szülői munkaközösség vezetői azonnali gyűlést tartottak, majd elindítottak egy online petíciót, amelyben az igazgatót támogatásukról biztosították, valamint kérték az Emmi felelős döntéshozójának indoklását. A lap szerint a petíciót pár óra alatt már több mint 250-en írták alá.

Ezután pár órával jött a meglepő közlemény az Emmitől, miszerint

miniszteri utasításra legalább egy évvel meghosszabbítják a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium igazgatójának megbízatását.

A közlemény szerint

bár az iskolaigazgatók kinevezése nem miniszteri hatáskörbe tartozó kérdés, Balog Zoltán tárcavezető a Szinyei Merse Pál Gimnázium veronai tragédiát követő speciális helyzetére, valamint a jelenlegi igazgató neki címzett levelére tekintettel arra utasította Palkovics László oktatási államtitkárt, hogy legalább egy évvel hosszabbítsa meg az igazgató megbízását.

Minisztériumi forrásokból úgy értesültünk, hogy a tankerület vezetése sem a veronai busztragédia kezelésével, sem az igazgató munkájával nem volt elégedett, és a pályázatát sem tartották megfelelőnek. Eredetileg is az volt a terv, hogy ha nem lesz más jelentkező, megbízott igazgatóként folytassa a munkát, és javítson annak minőségén.