Árpád
-2 °C
4 °C

Plagizálhatott a Corvinus dékánja, szerinte az eredeti szerző nem aggályoskodott

2017.07.17. 09:05

Dr. Paprika Zita, a Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karának dékánja 600 oldalas könyvének az első 70-80 oldalát hivatkozás nélkül átemelte egy másik műből, írja az Átlátszó.hu.

A Döntéselmélet című könyv 2002-ben és 2005-ben is megjelent. A hivatkozás nélkül átvett rész éppen Paprika korábbi mentorának könyvéből származik, erről az azóta elhunyt szerző azonban tudott, és nem szólt érte.

A plágiumgyanút ugyanakkor az egyetem belső ellenőrzése megállapította: 

„A »Döntéselméleti felfogásmódok, irányzatok« című fejezet »Kindler József kéziratának felhasználásával készült«, ugyanakkor ez tudományos szempontból nem tekinthető szabályszerű hivatkozásnak. Az a plágium gyanúját legalábbis felveti.”

A dékán asszony a lapnak azt mondta, nem lenne életszerű, ha a korábbi közös munkájuk részleteit a „Tanár úr egyetértése nélkül használta” volna fel, akit aztán fel is kért lektornak. Lektorként tökéletesen tisztában volt a két mű összefüggésével, és semmiféle aggály nem merült fel benne sem akkor, sem később.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?