Bármeddig vár az ügyészség, ha túlárazott közbeszerzést kell vizsgálnia

2017.07.17. 11:11

2016 januárjában írtuk meg, hogy az LMP-s Hadházy Ákos egy olyan hangfelvételt hozott nyilvánosságra első korrupcióinfóján, amin a szekszárdi fideszes polgármester, Ács Rezső magyarázza, hogyan működik ma Magyarországon a közbeszerzések rendszere, miként házalnak az előre lezsírozott projektekkel a bennfentes cégek. Ács Rezső az egyik óvodaberuházás kapcsán arról beszél, hogy az uniós pályázatokon természetes a túlárazás, mert így még a 15 százalékos önrészt sem kell végül kifizetniük az önkormányzatoknak.

A hangfelvétel nyilvánosságra hozatala után a fideszes polgármester és a Miniszterelnökség versenyt csinált abból, ki tud cinikusabb reakciót adni az elég nyilvánvalóra. Ács az óvodaberuházás sikerességéről beszélt, és valamilyen furcsa kanyarral MSZP-zni kezdett, a Miniszterelnökség pedig már konkrétan Hadházyt gyanúsította meg azzal, hogy ha valóban részt vett egy olyan megbeszélésen, ahol közpénzek szabálytalan felhasználásáról egyeztettek és nem tett feljelentést, akkor ő maga követett el bűncselekményt. Utóbbi ráadásul persze nem volt igaz: Hadházy ugyanis Wosinsky utcai óvoda felújításhoz kapcsolódó korrupciós ügyben az óvoda elkészülte után néhány héttel feljelentést tett.

És most, 2017 közepén, egy ügyészségi válaszból derült ki, hogy a nyomozóhatóság szinte semmit nem lépett az ügyben, még egyetlen embert sem hallgattak ki.

Már 2015 végén, amikor feljelentést tett az LMP-s politikus, hiába csatolta a hangfelvételt, a rendőrség szerint nem merült fel hivatali visszaélés vagy hűtlen kezelés gyanúja, így továbbította az ügyet NAV-nak. Az Adóhatóság viszont visszaküldte, mondván hogy ez nem költségvetési csalás, hanem mégis inkább hivatali visszaélés vagy hűtlen kezelés. Azaz a kormány közvetlen irányítása alatt álló hatóságok semmilyen nyomozati munkát nem végeztek, hanem csak egymásnak passzolgatták az ügyet.

Majd eljutottunk 2017 nyaráig, amikor Hadházy egy kérdéssel fordult a legfőbb ügyészhez, hogy rákérdezzen, hogy áll az ügy. Bő másfél évvel a feljelentés után arra volt kíváncsi, van-e már, és ha van, hány gyanúsítottja van az ügynek, illetve mely nyomozóhatóság előtt zajlik jelenleg a büntetőeljárás, történt-e már vádemelés.

Polt Péter, legfőbb ügyész válaszában azt írja:

„A nyomozás időszerű befejezésének akadályát

az igazságügyi építész szakértő késedelme okozza,

aki szakvéleményével – amely előterjesztésének meghosszabbított határideje 2016. november 30-án járt le – csak 2017. július 10-én küldte meg a nyomozó hatóság részére, annak ellenére, hogy őt a Szekszárdi Járási és Nyomozó Ügyészség a mulasztás miatt rendbírsággal sújtotta.

Az ügyben nem hallgattak ki gyanúsítottat."

Így pörögnek a kormánypártnak kellemetlen ügyek kivizsgálásai. Polt hozzáteszi, hogy annak is utánanéz, hogy miért dobálták korábban a hatóságok egymás közt az ügyet.