Nem bibi volt a kislány ujján, áramütés érte a bölcsődében

GettyImages-481683999
2017.07.18. 07:32

Zsuzsa és András (a neveket megváltoztattuk) az idén év elején úgy döntöttek, egyéves kislányukat bölcsődébe adják, hogy Zsuzsa visszatérhessen dolgozni. András munkahelyén hirdettek egy magánóvodát, ami egy közeli irodaházban nyílt meg. Az intézmény reklámján az is szerepelt, hogy kisebb gyerekeket is fogadnak.

Zsuzsa és András megnézte a magánóvodát, amelyet modernnek, szépnek találtak, kedvesek voltak a gondozók, és sokat nyomott a latban az is, hogy a munkahelyükhöz közel volt. Az óvodáskort még el nem érő kisebb gyerekekből egy hatfős csoport alakult. Kislányuk először csak 4 órát volt az óvodában, májustól már az egész napot ott töltötte. Egy hónap 80 ezer forintba került.

Május 8-án András ment az akkor 16 hónapos kislányért a bölcsődébe. A kislány ujján kötés volt. A gondozók azt mondták, történt egy kis baleset, „lett egy kis bibi” a kislány ujján, de ellátták a sebet, fertőtlenítették, bekötözték, nincs semmi baj.

Kiderült, mi a bibi

Otthon a kislány lerágta a kötést az ujjáról.

Ekkor vették észre a szülők, hogy itt azért valami komolyabb dologról lehet szó. Csúnya, gennyes hólyagot láttak az ujján.

Zsuzsa és András jobbnak látta, ha orvosnak is megmutatják a sebet. A háziorvos a Bethesda kórházba küldte tovább őket, ahol az orvos rögtön az után érdeklődött, hogyan is történt a baleset, mert égési sérülésre gyanakodott. A szülők felhívták a bölcsődét, ahol nagy nehezen elmondták, hogy a kislányukat áramütés érhette.

A vizsgálatok ezt később igazolták, mert a kislány ujján bemeneti és kimeneti pont is volt. Negyedfokú égési sérülést állapítottak meg nála, ami már a bőr alatti kötőszövet, az izomszövet és a csontszövet égését, elszenesedését jelenti. A kislányt ezért 24 órára megfigyelésre bent is tartották a kórházban, és még azon a héten meg is műtötték.

A bölcsődében végül arra jutottak, hogy a kislány az egyik hűtő-fűtő berendezés nem megfelelően szigetelt drótját foghatta meg, amikor bemászott mögé. Ezeket a berendezéseket a bölcsőde többi helyiségében fakerettel vették körül, de pont abban a szobában, ahol a kislány játszott, ilyen nem volt. Az esetről a szülők kérésére jegyzőkönyvet vettek fel az óvodában, kivizsgálták a történteket, majd azonnal javították is a hibát. 

Az eredetileg kis bibinek nevezett sebnek azonban súlyos következményei lettek.

A műtét során a kislány felkarjáról vett bőrdarabbal kellett pótolni az ujján elhalt szöveteket, a sérült ujjat pedig egy időre a tenyeréhez varrták, hogy a véráramlás beinduljon, és ne kelljen amputálni a felső ujjpercet.

A kislány most is folyamatos otthoni kezelésre szorul, hámosodást segítő krémmel kell ápolni a kezét. A kórházba is vissza kell járni kezelésekre, hamarosan speciális, méretre szabott kompressziós kesztyűt fog kapni, amit hat hónapig kell hordania. Egy hónap után derül ki, mennyire gyógyul a keze. Később az is elképzelhető, hogy plasztikai műtétre is szükség lesz.  

Talán érthető, hogy a szülők ezek után ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést a rendőrségen. A felelősséget nem lesz könnyű tisztázni. Egyáltalán nem biztos, hogy csakis az óvoda vezetése hibázott. Ki kell vizsgálni az irodaház üzemeltetője, a helyiségeket óvodává alakító kivitelező és a magánóvoda működését engedélyező hatóságok felelősségét is.

Aztán kiderült, hogy nem is volt engedély

Zsuzsa a rendőrségi feljelentés előtt próbálta bejárni a hatósági utat, ahol viszont nem voltak túl biztatóak a tapasztalatai – már ami a felelősség tisztázását illeti. Bejelentést tett a kerületi jegyzőnél, aki továbbküldte az ügyet a fővárosi kormányhivatal gyámügyi és igazságügyi főosztályára. Itt arra hivatkoztak, hogy ennek a bölcsőde-óvodának nem ők állították ki a működési engedélyét. Az ügy ezért átkerült a fővárosi kormányhivatal egyik kerületi köznevelési osztályához, ahol most vizsgálják a történteket.

Annyi azért közben kiderült, hogy a magánóvoda arra nem kapott engedélyt, hogy bölcsődét is üzemeltessen, még ha Zsuzsa elmondása szerint erre a gondozók képzettségük alapján alkalmasak is voltak. Zsuzsa kifejezett kérésére az intézmény nevét nem közöljük:

Az egész üggyel csak azért fordultam a sajtóhoz, hogy a szülők lássák, nagyon körültekintően érdemes bölcsődét vagy óvodát választani, és a hatóságoknak sem árt jobban odafigyelni, mire adnak engedélyt, és milyen gyakran ellenőrzik a már működő gyermekintézményeket.

Zsuzsa minden szülőnek azt javasolja: igenis kérjék az ilyen magánintézményekben, hogy mutassák meg a működési engedélyt, és érdeklődjenek más szülőktől, hogy korábban nem történtek-e a gyerekekre veszélyes esetek.

Az óvoda is szeretné tisztázni a felelősséget

Kerestük az üggyel kapcsolatban a rendőrséget. Több napos várakozás után azt a választ kaptuk, hogy az ügy nyomozati szakban van, ezért kérdéseinkre nem válaszolhatnak. Megkerestük az óvodát is, ahol a fenntartó képviselője kérdésünkre megerősítette: egy kislány ujja valóban megsérült náluk májusban, az ügyben feljelentést tettek a szülők.

A magánóvoda fenntartójának képviselője azt mondta: végtelenül sajnálják az esetet, és meglepődtek azon, hogy ilyen előfordulhatott, hiszen az intézményt műszaki ellenőr és a szakhatóságok is ellenőrizték. Mindenben együttműködnek a hatóságokkal, mert számukra is fontos az okok és a felelősség tisztázása. Igyekeztek könnyíteni a szülők terhein is. Anyagi segítséget ajánlottak, és azt is felkínálták nekik, hogy a lábadozás idején gyermekfelügyeletet vállalnak a kislány mellett (ezt a szülők nem kérték).

Az eset után azonnal értesítették a kivitelezőt, és megoldották, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő. Független műszaki ellenőrt is hívtak, aki minden elektromos készüléket és szerelvényt átvizsgált. Arra a kérdésre, hogy bölcsődés korú gyermekek ellátására valóban nincs-e engedélyük, a fenntartó képviselője azt válaszolta: folyamatban van az erre vonatkozó engedélyük kiadása, de ez jelen pillanatban valóban nincs véglegesítve. Zsuzsa és András ezzel a kijelentéssel nem ért egyet, ugyanis velük nem közölte senki, hogy nincs bölcsődei engedélye az intézménynek. A magánóvodában ma már nincs bölcsődés csoport.

Szigorú szabályok vonatkoznak a családi óvodákra és bölcsődékre 

Számtalan jogszabály vonatkozik a munkahelyi és családi bölcsődékre, óvodákra, mini bölcsődékre, a napközbeni gyermekfelügyeletre és gyermekhotelekre. Az óvodákban, bölcsődékben előre fel kell hívni a gyermekek figyelmét a veszélyforrásokra, csak megfelelőségi jellel ellátott, hatályos szabványnak megfelelő játékokat lehet használni. Az elektromos csatlakozóaljzatokat vakdugóval kell elzárni, gondoskodni kell arról, hogy a gyerekek a számukra veszélyt jelentő helyiségekbe ne léphessenek be, veszélyekre figyelmeztető jelzéseket, táblákat kell kifüggeszteni.

Baleset esetén a gyermek ellátása az első. Ezután rögtön tájékoztatni kell az intézmény vezetőségét és a szülőket. A nyolc napon túl gyógyuló sérüléssel járó gyermekbaleseteket haladéktalanul ki kell vizsgálni, és azonosítani kell az azt kiváltó személyi, tárgyi vagy szervezési okokat. Minderről jegyzőkönyvet is kell készíteni és ezt el kell küldeni a fenntartónak, egy példányt pedig át kell adni a szülőnek. A nem állami intézményekből a jegyzőkönyvet el kell küldeni az engedélyt kiállító kormányhivatalnak is.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport