Árpád
-2 °C
3 °C

Orbán: Magyarország bűnt követett el a náci kollaborálással

IMG 2863
2017.07.18. 13:04

Egyszerre állt ki a nemzeti identitás fontosságáért, a nemzet védelme érdekében követendő vastörvényekért és az antiszemitizmus elutasításáért Orbán Viktor az izraeli kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján.

„Tudatában vagyunk annak,hogy nehéz történelem van a hátunk mögött, Magyarország kormánya egy korábbi időszakban hibát, sőt bűnt követett el, amikor nem védte meg saját polgárait” – mondta Orbán, nem nevesítve Horthy Miklóst, akit nemrég kivételes államférfinak nevezett, alaposan meglepve ezzel Izraelt.

„Minden magyar kormány kötelessége megvédeni minden állampolgárát. Ennek a erkölcsi és politikai követelménynek Magyarország nem tett eleget.

Akkor a zsidók védelme helyett a náci kollaborálást választottuk. Ez nem fordulhat többé elő

– mondta Orbán, emlékeztetve, hogy a magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmus ellen. „Magyarországon jelentős zsidó kisebbség él, az ő biztonságukat a magyar állam teljes mértékben garantálja. A zsidó életnek reneszánsza van Magyarországon, erre mi büszkék vagyunk. Ez egy hozzájárulás a magyar nemzet közös eredményeihez.”

Orbán ezután a két ország gazdasági és politikai kapcsolatainak megerősítéséről beszélt, megjegyezve, hogy Izrael hozzájárul Európa biztonságához.

Ezután Izrael önvédelmének jogát elismerve kitért a magyar kormány és az EU közötti vitára a betelepítési kvótákról.

A „magyar kormány világossá tette, hogy elismeri Izrael jogát az önvédelemre, elvárjuk, hogy elismerje a világ a saját jogunkat saját védelmünkre. 

Magyarország nem akar kevert népességet, nem akarja megváltoztatni etnikai összetételét.

Szeretnénk olyanok maradni, amilyenek vagyunk, akkor is, ha nem vagyunk tökéletesek” – mondta Orbán, nagy hazafinak nevezve Benjamin Netanjahut.

 „Azok a sikeresek, akik a nemzeti indentitást, nemzeti érdeket nem iktatják ki, és talán első helyre teszik működésük során. Izrael története is arra tanít, hogy amiért nem küzdünk meg, azt elveszítjük” – mondta Orbán, bízva abban, hogy Magyarországon is sokan megtanulják a történelem eme „vastörvényét.”

Netanjahu megtisztelőnek tartotta, hogy 28 év után az első miniszterelnöke Izraelnek, aki Magyarországra látogatott.

Magyarország sok szempontból volt a modern cionizmus bölcsője, amelynek köszönhetően létrejött a zsidó állam,

hiszen Magyarországon született a mi modern Mózesünk, Herzl Tivadar."

Orbánnal egyetértve közölte, „a múlttal tisztában vagyunk, de a jövő felé tekintünk” – a két ország kapcsolatában.

Netanjahu megköszönte, hogy Orbán „kiállt Izraelért a nemzetközi fórumokon. Ezzel nemcsak Izrael, de az igazság mellé is állnak” – mondta Netanjahu, felidézve a francia államfővel folytatott találkozóját, ahol  Emmanuel Macronnal   egy újfajta antiszemitizmus veszélyéről beszélt, amelynek lényege az Izrael állammal szembeni állásfoglalás. „Magyarország fellép ezen zsidóellenes politika ellen.” 

Netanjahu látogatása során a V4 képviselőivel és a Mazsihisszel is találkozni fog. Kérdések nem hangozhattak el a sajtótájékoztatón.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?