Republikon: Budapesten 9 százalékon áll a Momentum

2017.07.18. 15:10

A Republikon Intézet 800 fős, június 29-július 3. között végzett, budapesti telefonos kutatása szerint a megkérdezettek 35 százaléka egy baloldali, liberális kormánykoalíciónak örülne a legjobban a következő választás után. A Fidesz további kormányzását 27 százalék támogatná, a Jobbik kormányzásának pedig csak a budapestiek 11 százaléka örülne.

1 pártpref.png
Fotó: Republikon Intézet

A teljes népesség körében a Fidesz 21, az MSZP 10, a Jobbik 7, a DK és a Momentum 5-5, az LMP 4, az MKKP 3, az Együtt, a Párbeszéd, a Liberálisok és a MOMA pedig 1-1 százalékon állnak. A bizonytalanok aránya Budapesten is nagyon magas: 41 százalék.

A pártválasztók körében a Fidesz 36, az MSZP 17, a Jobbik 12, a DK és a Momentum 9-9, az LMP 6, az MKKP 5, az Együtt és a Párbeszéd 2-2, a Liberálisok és a MOMA pedig 1-1 százalékot érne el.

Az országos tendenciával ellentétben a baloldali, liberális választók korcsoport szerinti megoszlása a fővárosban teljesen kiegyenlített. A Republikon szerint ebben nagy szerepe lehet annak, hogy a fővárosban az országosnál jóval nagyobb súlya van a fiatalosabb LMP-nek vagy a Momentumnak. A Momentum budapesti támogatóinak például 56 százaléka a 18 és 39 év közötti korosztályhoz tartozik.

A kutatás szerint a Fidesz egyedül a legalacsonyabban iskolázottak körében népszerűbb a baloldali, liberális pártoknál. Míg a baloldali ellenzék támogatottsága kiegyenlített a különböző iskolázottsággal rendelkező fővárosiak körében, a Jobbik népszerűsége az iskolázottság növekedésével csökken.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla