Fideszes polgármesterek: Nagyon nagy gáz van Budapesten

2017.07.19. 12:34
Budapesti fideszes polgármesterek arról beszéltek Tusványoson, hogy a fővárosban az egyik legnagyobb probléma a munkaerőhiány. A kétórás beszélgetésen meggyőzték egymást és magukat, hogy ha papíron nem is, a valóságban megszűnt a munkanélküliség. Csak néhány rendetlenkedő hajléktalan rontja az összképet.

Habár csak szombaton lesz a tusnádfürdői Bálványosi Szabadegyetem csúcspontja, Orbán Viktor beszéde, a programok természetesen az idén is elkezdődtek már korábban. Szerda délelőtt fideszes polgármesterekkel melegítettünk be a hét további napjaira, és budapesti kerületi vezetők beszélgetését is érdemes volt meghallgatni.

Kiderült ugyanis, hogy mi az a dolog, ami nagyon aggasztja a legkülönfélébb kerületi vezetőket, és egy nyilvános beszélgetésen is mernek beszélni róla.

Igen nagy probléma van Budapesten, nagyon nagy a gáz: a munkaerőhiány nem is kicsi, hanem nagy.

Kovács Péter XVI. kerületi polgármester fenti kijelentéséből látszik, hogy azért nem valami brutális kormánykritikáról van szó. Szűk egy évvel a parlamenti választások előtt ez nyilván főbenjáró bűn lenne. A polgármesterek inkább dicsekedésnek beillő aggodalmaskodást adtak elő a munkaerőpiaci helyzetről. És bár Orbán Viktor csak addig a kijelentésig merészkedik, hogy közeledünk a teljes foglalkoztatottsághoz, a fideszes városvezetők már be is jelentették, hogy ez már meg is történt a valóságban.

A téma ugyanis a budapesti gazdaság és foglalkoztatás volt, és a polgármesterek a kétórás beszélgetés végére meggyőzték egymást (és magukat), hogy már nincs is munkanélküliség Budapesten. Néhány bátor állítás a fideszes kerületi vezetőktől:

  • Borbély Lénárd, a XXI. kerület polgármestere: „Lehet, papíron létezik a munkanélküliség, de én még nem találkoztam vele” Csak annyiban létezik, hogy „múltkor egy hajléktalan családnak próbáltunk állást adni, de nem kellett nekik”.
  • Karsay Ferenc, a XXII. kerület polgármestere: Bizony munkaerőhiány van, „nem a munkakeresők hadai ostromolják a hivatalt, a munkaadók kérik, hogy szervezzük állásbörzéket”.
  • Egry Attila, a VIII. kerület alpolgármestere: Amikor Kocsis Mátéval átvették a kerületet, akkor még komoly probléma volt a munkanélküliség. Érvényesült a bevásárlóközpontok elszívó hatása, a körúton zártak be a boltok. Azóta viszont a Palotanegyedben végzett fejlesztő programmal sikerült visszahozni a mikroklímát, ami 30, 50 éve volt, jó érzéssel sétálnak az emberek az utcán, bemennek a boltokba, látnak perspektívát.
  • Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere: Budapesten nincs munkanélküliség: papíron van, de valóságban nincsen. A csepeli polgármesterhez hasonlóan hozzám se jönnek fogadóórára, hogy szeretnének munkát kapni. Akik munkát akarnak, egy-két napon belül, héten belül kapnak, az kell, hogy akarjanak dolgozni.

Szalai Piroska, az NGM tanácsadója, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke rengeteg adattal támasztotta alá a politikusi kijelentéseket. Például azt mondta, hogy engem megdöbbentett a 2016-os budapesti foglalkoztatásbővülés. Míg 2010-ben 700 ezren dolgoztak Budapesten, 2016-ra ez a szám 827 ezer főre emelkedett.

A budapesti munkanélküliségi ráta jelenlegi mértéke viszont véletlenül sem hangzott el. Ezért legalább itt álljon a szám – egy helyszínen osztogatott hírlevélben is olvasható volt, de valamiért nem hangzott el:

a KSH adatai szerint 4,4 százalék volt Budapesten tavaly a munkanélküliségi ráta,

ami különösen a 2010-es 9,2 százalékhoz képest elképesztő javulás. De azért nem nulla, vagyis a munkanélküliség totális megszűnéséről túlzás beszélni.

Az asztalnál azonban csak fideszes városvezetők ültek, így a kijelentések ellensúlyozása ezúttal elmaradt.