Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Nem akar foglalkozni Orbán határon túli magyarokhoz írt levelével az NVB

2017.07.20. 11:22

Érdemi vizsgálat nélkül elutasította Szigetvári Viktornak, az Együtt elnökének a miniszterelnök határon túliaknak írt és választási regisztrációra biztató levele miatt benyújtott kifogását csütörtöki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Az NVB-hez Szigetvári Viktor azért fordult kifogással, magánszemélyként, mert szerinte pártpropagandának minősül a miniszterelnök levele, amelyben a 2018-as országgyűlési választás előtti regisztrációra hívta fel a határon túliakat.

Szigetvári Viktor azzal érvelt, hogy a külföldön élő magyarok és a választási szervek közötti kommunikációra csak a Nemzeti Választási Irodának (NVI) van jogköre, az tudja függetlenként, pártelfogultság nélkül tájékoztatni a választópolgárokat a választással kapcsolatos információkról. Szerinte a miniszterelnök levele sérti az NVI függetlenségét, valamint a választás tisztaságának, a jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőségnek, illetve a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásnak a választási alapelvét. 

Az NVB tagjai a testület csütörtöki ülésén 8:1 arányban úgy döntöttek, hogy a kifogást érdemi vizsgálat nélkül elutasítják. A bizottság tagjainak többsége szerint a testületnek nincs hatásköre a kérdés megítélésére, ugyanis a kampányidőszakon túli kampánytevékenység nem tartozik a választási eljárási törvény hatálya alá, amelynek alapján az NVB el tudna járni. 

Az NVB döntésében hivatkozott a Kúria egyik végzésére, amelyet az a kvótanépszavazással kapcsolatos jogorvoslat elbírálása során hozott, hasonló tartalommal. 

A választási bizottság határozatát nem szavazta meg Litresits András, az MSZP delegálja, mert szerinte a kifogás nem a kampánytevékenységre vonatkozik, hanem alapelvsérelemre, az alapelveknek pedig akkor is érvényesülniük kell, ha nincs kampányidőszak. 

A határozat nem jogerős, az ellen öt napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.

Az ügyben az MSZP délben sajtótájékoztatót tart, amin Botka László, a párt miniszterelnök-jelöltje, valamint Ujhelyi István alelnök is jelen lesz. 

Eközben Wetzel Tamás, az egyszerűsített honosításért felelős miniszteri biztos csütörtökön Tusnádfürdőn arról beszélt, hogy az egyszerűsített honosításnak köszönhetően a kihelyezett konzuli napokkal visszatért a magyar közigazgatás a határon túli magyarlakta településekre, aminek nagyon nagy jelentősége van nemzetpolitikai szempontból. 

Wetzel közölte: a magyar külképviseleteknek most már kormányablakként kell működniük, hogy a magyar állampolgársággal kapcsolatos ügyintézésben a visszahonosított magyarok rendelkezésére álljanak, hiszen ősztől már a legmodernebb elektronikus személyi igazolványt is igényelhetik, a hazai anyakönyvezést is megejthetik a külképviseleteken a magyar állampolgárok, de jövő évtől már az anyasági támogatással kapcsolatos ügyintézésre is kiterjed a magyar állampolgársággal kapcsolatos külképviseleti ügyintézés.

Ugyanezen az eseményen az állampolgárságról, regisztrációról és választásokról szóló pódiumbeszélgetésén Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke beszámolt arról, hogy eddig 551 ezer olyan nagykorú magyar állampolgár van, aki szavazati joggal igen, de magyarországi lakcímmel nem rendelkezik, tehát levélszavazásra jogosult. A levélvoksra jogosult több mint félmillió magyar állampolgár közül eddig háromszázezren iratkoztak fel a választói névjegyzékbe.