2,1 gyereket akar a kormány családonként 2030-ra, de ehhez az emberek is kellenek

2017.07.21. 11:59

A családok jövőjéről és a férfi-nő kapcsolat átadásának jelentőségéről beszélgettek kormánypárti politikusok és kormányhoz közel állónak tűnő civilek péntek délelőtt Tusnádfürdőn.

Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a kormánypártiak egyetértettek azzal, hogy a magyar családok "csodálatos, biztató" jövő előtt állnak, hála az elmúlt évek kormányzati intézkedéseinek.

Novák Katalin
Novák Katalin
Fotó: Szabó Péter, Index

És hol van még a vége! Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának családügyi államtitkára elárulta, hogy mivel 2018 a családok éve lesz, a kormány bevezet egy úgynevezett "családbarát minősítési rendszert", amely nagyjából azt jelenti, hogy megalkotnak "minimum standardokat", amely alapjáén egy étterem vagy egy fesztivál családbarátnak nevezheti magát.

Vagyis a magyar családügyi helyzet jövője biztató, ellentétben Európáéval, amely Novák szerint megbukott.

Képes-e önfenntartásra a kontinens? Nem, kudarcot vallott Európa, hiszen nem tekinti a családot erőforrásnak

– mondta Novák, aki szerint azon kéne dolgoznia minden európai ország vezetőjének, hogy csökkentse a vágyott és a megszületett gyermekek aránya közötti különbséget.

Magyarországon több mint 2 gyerekre vágynak a fiatalok, ám csak 1,5 gyerek születik valójában (2011-ben csupán 1,21 volt ez a szám). Vagyis 100 családban 150 gyerek születik, pedig a szülők eredetileg 210-et akartak volna.

Rónaszékiné Keresztes Mónika, Király Nóra
Rónaszékiné Keresztes Mónika, Király Nóra
Fotó: Szabó Péter, Index

A kormány célkitűzése – erről Orbán Viktor már korábban beszélt –, hogy 2030-ra 2,1 gyerek legyen családonként, vagyis megszülessen az összes vágyott gyerek. Ez utóbbit Király Nóra, Újbuda fideszes alpolgármestere, a Fiatal Családosok Klubjának alapítója idézte fel, ám Novák nevetve gyorsan közbevágott, hogy a gyerekszületést a kormány egyedül nyilván nem tudja garantálni, "ehhez az emberek is kellenek".

Rónaszékiné Keresztes Mónika, a Fidesz budapesti alelnöke ezt annyival egészítette ki, hogy ő azért optimista és pozitív, mert "nyolc év mélyrepülés után" a családoknak kedvező intézkedéseket hozott a kormány és a parlament. Ebben pedig "iránytű a sokat támadott alaptörvény".