Feljelentéseket szült a BKK e-jegyes botránya

2017.07.22. 09:06

Tényi István, aki közügyekben már annyi munkát adott a rendőröknek, nem hagyta szó nélkül a BKK és a T-Systems e-jegyes botrányát sem. Szerkesztőségünkhöz eljuttatott levele szerint feljelentést tett ismeretlen elkövető ellen közérdekű bejelentő üldözése szabálysértés gyanúja miatt.

Mint írja, a két cég azzal mentegette magát közös közleményükben, hogy kötelességük volt feljelentést tenni a fiatal hekker ellen, de felmerül a kérdés, vajon nem látták-e, hogy jófejségből figyelmeztette őket, és mi várhat rá, ha feljelentik? Tényi szerint a fiatal hekker BKK-nak írt levele közérdekű bejelentésnek minősül, az őt ért feljelentés pedig azt jelenti, hogy őt ezért a cselekedetéért üldözni kezdték.

Egy 2012-ben elfogadott törvény szerint

aki a közérdekű bejelentés miatt a bejelentővel szemben hátrányos intézkedést tesz, szabálysértést követ el.

Az ügyben feljelentést tett az Önkéntes Kiberjogászok Szervezete is. Mint írták, a feljelentésüket a BKK és a T-Systems ellen tették meg személyes adattal való visszaélés elkövetésének alapos gyanúja miatt.

Meglátásuk szerint az e-jegyrendszert fejlesztő cég nem a megfelelő gondossággal járt el a rendszer kidolgozásakor, azt nem teszteltette sem külső cégekkel, sem pedig etikus hekkerekkel, ezért fordulhatott elő, hogy egy felhasználó különösebb informatikai jártasság nélkül képes volt hozzáférni más személyek adataihoz (személyi azonosító okmányok számához, e-mail címekhez, jelszavakhoz). 

Álláspontjuk szerint a T-Systems ezzel bűncselekményt követett el, így kérik, hogy a rendőrség vizsgálja ki az esetet.  • Tippek
  • Bankszámla