OGYÉI: Csak egyfajta Xanaxból volt hiány

2017.07.22. 09:32 Módosítva: 2017.07.22. 14:38

Országszerte hiány van sok pánikbeteg nélkülözhetetlen gyógyszeréből – írja a Magyar Nemzet. A pánikrohamokat gyorsan enyhítő, szorongásoldó, görcsoldó, izomlazító hatású Xanax sublingualis húsz perc alatt képes elmulasztani a fellépő rohamot, a gyógyszernek nincs helyettesítője.

Az érintettek az utóbbi hetekben sorra járják a gyógyszertárakat, hátha találnak még egy dobozt valahol

– állítja a lap. Ők is megkerestek több patikát, a gyógyszerészek nem tudták megmondani, hogy egyáltalán mikor lehet majd rendelni a szert. A gyártó szerint ők már eljuttatták a nagykereskedőkhöz az újabb szállítmányokat, de hogy az mikor kerül a gyógyszertárakba, nem lehet tudni.

Délután az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet közleményben cáfolta a sajtóértesülést. "Elérhető a Xanax, annak csupán egy speciális kiszereléséből, a nyelv alá helyezhető – Xanax SL (sublingualis 0,5 mg) – tablettából volt hiány június 21 és július 17-e között – erről a készítmény gyártója időben tájékoztatta az OGYÉI-t", írja a szervezet hozzátéve, hogy a szóban forgó tabletta csupán 1 százalékát teszi ki a hazai termékforgalomnak.