Judit
2 °C
7 °C

Tarlós vizsgálatot követel a BKK-botrány miatt

2017.07.22. 11:01 Módosítva: 2017-07-22 15:41:48

Tarlós István átfogó vizsgálatot kért a BKK online értékesítési rendszerének ügyében Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettestől, aki ezt el is rendelte. Emellett Dabóczi Kálmánon, a BKK vezérigazgatóján keresztül jelentést kér a T-Systems vezérigazgatójától is, írja a Magyar Nemzet. A lapnak Szeneczey azt mondta, hogy a vizsgálatnak nincs határideje, de napokon belül meg kell lennie az eredménynek. A Városháza addig nem foglal állást, míg nem lát tisztán az ügyben.

Megerősítették a tűzfalat

Eközben a BKK azt közölte, hogy továbbra sem működik az oldaluk és a telefonos appjuk

folyamatos informatikai támadások és túlterheltség miatt.

Mint írták, a BKK a közösségi közlekedéssel kapcsolatos információkat a BKK Info rádiós tudósításain keresztül és a BKK Facebook oldalán teszi elérhetővé, illetve a forgalmi akadályoknál és forgalmi zavaroknál a helyszíni utastájékoztatást megerősítette.

Kora délután újabb közleményt adtak ki, melyben elismerték, hogy támadások érték az e-jegyrendszert is, az Indexnek arra a kérdésére azonban, miszerint igaz-e az az olvasói állítás, hogy a leállás miatt elrendelték a BKK-s sofőröknek, hogy ingyen engedjék fel a mobiljukat felmutató utasokat, nem válaszoltak egyértelműen. Mindössze annyit írtak, hogy 

annak érdekében, hogy az utasokat ne érje anyagi hátrány, a BKK operatív intézkedéseket tett az ellenőrzés elvégzésére. Az online értékesítési rendszer működése ismét zavartalan, az elektronikus ellenőrzés újra működik. A BKK az informatikai rendszereit védő tűzfalat jelentősen megerősítette.

Tüntetés lesz hétfőn a meghurcolt fiú miatt

Tüntetést szerveznek az etikus hacker fiú meghurcolása miatt a BKK Rumbach Sebestyén utcai központja elé hétfő estére. A Facebookon meghirdetett eseményt a nevében a tavaszi utcai tiltakozásokra utaló „Occupy Oktogon” mozgalom organizálja.

A készenlétis rendőrök csütörtök éjjel lakásából vitték el azt a 18 éves fiút, aki etikus hackerként azonnal jelezte a BKK-nak, hogy súlyos bajok vannak a rengeteg hibával bevezetett e-jegyrendszerükkel, és bárki átírhatja a fizetendő összeget a bérlet megvásárlására szolgáló felületen. A jó szándékú figyelmeztetésre a BKK és a közlekedési cég által az informatikai fejlesztéssel megbízott T-Systems egészen bizarr módon reagált, ami feltehetően kötelező fejezetként kerül majd be a leginkább elbaltázott válságkommunikációk történetébe.

A színlelt meglepődés mellett, hogy egy internetes felületen nem kizárt, hogy valakik, esetleg, netán, megpróbálhatják kihasználni az itt speciel szakadékméretű biztonsági réseket, a BKK vezetőjének sikerült anblokk lehülyéznie azokat a vásárlóikat, akik szerinte nem elég okosak egy okostelefonhoz.

Ekkor jött az a lépés, amivel a PR-király cégeknek végképp sikerült a közvélemény összes haragját magára zúdítaniuk. A T-Systems feljelentést tett a rendszerükbe való behatolás miatt – ezután támadt a rendőrségnek az a zseniális gondolata, hogy éjjel viszik el az ágyából a fiút, aki segíteni akart.

A BKK és a T-Systems közös közleményben állt ki amellett, hogy szerintük kötelességük volt feljelentést tenniük, mert „az esemény elért egy adott szintet”. A BKK és a T-Systems ugyanakkor sajnálkozásának adott hangot, hogy a gyanúsított egy fiatal diák, aki jószándékkal járt el.

A BKK és a T-Systems német anyacégének értékelését a Facebookon péntek óta a béka segge alá vitték le a felháborodott magyarok. A katasztrofális e-jegy miatt a cégek ellen már több feljelentés is érkezett.

A tüntetés hétfőn este hétkor kezdődik a Rumbach Sebestyén utcában, a szervezők Mátrix-style-t ígérnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?