Timót, Xénia
3 °C
6 °C

Kőbányán valósággá vált Donald Trump álma

O5A5952
2017.07.24. 16:50

Bizonyára sok olyan dologról álmodozik az amerikai elnök, amelyről fogalmam sincs, de abban biztos vagyok, hogy nagy örömmel konstatálná, ha bárhol a világban 40-50 újságíró rács mögé kerülne. Ez pedig ma meg is történt Kőbányán a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Venyige utcai objektumában. Igaz, csak néhány órára, és csupán játékból. 

Az apropó, amiért egy börtönbe csalták a sajtót, hogy a héten 400 tanuló fejezi be a bv. hat és fél hónapos börtönőrképzését, és gondolták, mutatnak nekünk néhány érdekességet. Valójában azért volt szükség erre az eseményre - derült ki a helyszínen -, mert a közeli jövőben több új börtön építése fejeződik be Magyarországon, és nagyjából kétezer állást kell majd betölteni. Ez pedig nem kis feladat, főleg olyan munkaerőhiányos időkben, mint manapság. 

Szóval gyakorlatilag egy hamisítatlan PR-eseménynek lehettünk tanúi, ami csupán abból a szempontból volt érdekes, hogy egy börtönben rendezték. Érezték a fogva tartottak is, hogy az alkalmat megragadva kapcsolatba léphetnek a külvilággal, médiával, amikor átkísérték a sajtót a börtön udvarán, odakiáltotta az egyik elítélt az ablakból: 

Nagyon rosszak a körülmények, poloskák vannak! 

Amire a mellettem haladó börtönőr úgy felelt: 

Jól van, hadd kiabálják. 

A BvOP láthatóan nagyon odafigyelt, hogy jó kép alakuljon ki a börtönről a sajtóban. Az újságírók kezdetben egy légkondicionált teremben várakoztak, aztán amikor az udvaron forgattak a stábok, "véletlenül" megjelent pár rab, hogy felszedjék az ablakok alatt felgyűlt szemetet. 

A végzős diákok közül is igazán kameraképes tanulókat válogattak, mi a 21 éves Varga Rékával váltottunk pár szót. A lánytól megtudtuk, hogy azért éri meg nagyon börtönőrnek menni, mert már a tanfolyam elejétől rendes fizetést kapnak mindenféle juttatással, ami kétségkívül vonzó lehet. 

De vajon miért megy börtönőrnek egy 21 éves lány? "Nekem mindig is nagyon tetszett az egyenruha" - válaszolta kérdésünkre. Vargát az sem zavarja, hogy kevés a női dolgozó a börtönökben, a férfi elítéltek inkább "érdekesnek" tartják a jelenlétüket, és hallgatnak rájuk, mint ellenkezőleg. 

Azt is megkérdeztük Vargától, hogy mi a szépsége ennek a munkának, de a választól nem lettünk sokkal okosabbak: 

Aki erre termett, az szeretni fogja

- mondta. 

Borítókép: Ajpek Orsi / Index.