Judit
2 °C
7 °C

Engedély nélkül kerülhetett be az e-jegy a jegyautomatás projektbe

DBZOL20170718008
2017.07.25. 13:38 Módosítva: 2017-07-29 09:37:54
Egyre szövevényesebb a BKK és a T-Systems közös e-jegyárusó rendszer ügye, és felmerült, hogy a közlekedési társaság megfelelő források és engedélyek nélkül vágott bele a fejlesztésbe.

Mint az korábban kiderült, a BKK egy korábbi, az utcai jegykiadó automaták telepítésével és üzembentartásával kapcsolatos szerződését utólag egészítette ki a webes jegyárusító rendszer fejlesztési megbízásával. Az eredeti szerződésben a T-Systems kapta a jegyautomatás megbízást.

Igen ám, csakhogy a jegykiadó automaták fejlesztési projektjét a Főváros kezeli, mert az önkormányzat biztosítja hozzá az uniós forrást is magába foglaló pénzügyi hátteret, ahogy a 24.hu is megírta. A BKK ebben a projektben a megvalósító, és a Főváros mindvégig igen rövid pórázon tartotta.

A Fővárosi Közgyűlési bizottság üléseinek jegyzőkönyveiből az derül ki, hogy a jegykiadó automaták - az úgynevezett TVM, Ticket Vending Machine - projektje ügyében a szerződés legkisebb módosításait is a szavazásra bocsátották. Például amikor a 2016-ban fel nem használt 100 ezer forintot átcsoportosították 2017-re, vagy amikor az addigra már háromszáz egységből álló automata-hálózatot kemény 10 darab új automatával bővítették.

Ehhez képest a TVM-projekt módosításai közt nyoma sincs annak, hogy a Főváros kérte volna egy webes e-jegy kifejlesztését, amihez idén december végéig havi 22 225 000 forint plusz áfa üzemeltetési díj tartozik, ami január 1-től valamiért havi 25 225 000 forint plusz áfára nő.

A BKK és a T-Systems közötti szerződések idén július 13-án, tehát az e-jegy bevezetése napján aláírt 3. számú módosításában található meg minden, ami az e-jegy létét kívánja alátámasztani. Meglepő, hogy a két cég már 2016. december 22-én fejlesztési szándékmegállapodást kötött, amelyben a BKK jogi kötelezettségek nélkül támogatta a T-Systems-t, hogy 2017-ben nyugodtan végezzen el fejlesztéseket a jegyrendszeren.

De még az is bekerült ebbe a szerződésmódosításba, hogy a TVM részben az Európai Unió támogatásával jött létre, ezért szükség lehet utólagos szabályossági vizsgálatra a Miniszterelnökség Közbeszerzési-felügyeleti Főosztálya által. A BKK és a T-Systems pedig a szerződés alapján vállalta, hogy amennyiben probléma van a webes megoldással, azt úgy módosítják majd, hogy lehetővé váljon az uniós források igénybe vétele.

Mint azt írtuk, a BKK nem vállalt jogi kötelezettségeket a T-Systems fejlesztéseire, ám a szerződés szerint csak addig, amíg nem ír alá a két cég jogi kötelezettséget is jelentő szerződést. Ez viszont már megtörtént, Dabóczi Kálmán BKK-vezér megrendelőként, Lakatos András T-Systems-vezér pedig vállalkozóként aláírt egy közös jegyzőkönyvet az online webshop megnyitásáról.

Már csak azt nem tudjuk, hogy a T-Systems-nek egészen pontosan mit kellett leszállítania. A közzétett  szerződésmódosítás végéről  ugyanis lemaradt a második melléklet, amely a webes értékesítési szoftver, valamint az ellenőri készülékek pontos műszaki leírását tartalmazná. Azért is lenne izgalmas látni a műszaki specifikációt, mert a szerződés kitér arra is, hogy a megrendelő BKK átadhatja az ellenőri applikációt a MÁV-Startnak. Ahhoz viszont, hogy az app a vasúti eszközökön is működjön, azt eleve úgy kell kifejleszteni, hogy kompatibilis legyen. 

A BKK és a T-Systems korábbi közös sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy a vizes vb és a bevezetés időpontja között nincs összefüggés. Ehhez képest a szerződésmódosítás első mellékletében szó szerint az áll, hogy "a TVM rendszer a korábbiakban nem rendelkezett webes értékesítési felülettel és lehetőséggel, ezt a funkciót a FINA Világbajnokság alatti zökkenőmentes díjtermék-értékesítés megvalósíthatósága érdekében szükséges bevezetni".  

Megkérdeztük a BKK-t és a Fővárost, hogy

  • Milyen felhatalmazás alapján került módosítás a TVM-szerződésbe?
  • Milyen költségvetésből finanszírozzák az e-jegyet?
  • Veszélyezteti-e az uniós támogatást a TVM projekt új elemmel történő bővítése?
  • Hol található meg az e-jegy műszaki dokumentációja?
  • Valóban több mint fél éve, 2016 december 22-e óta tudott, hogy lesz e-jegy?

Egyelőre csak a BKK válaszolt, íme:

A BKK online értékesítési rendszerének bevezetése alatt kialakult helyzet tisztázására Tarlós István főpolgármester átfogó vizsgálatot rendelt el. A témával kapcsolatban a vizsgálat lezárásáig nem tudunk információt adni.

A Magyar Idők szombati cikke szerint a  polgári titkosszolgálatok és a Belügyminisztérium kibervédelmi szervezete is vizsgálja a BKK rendszere elleni szervezett kibertámadásként kezelt ügyet.

Borítókép: Balogh Zoltán / MTI.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?