Judit
2 °C
7 °C

600 millióból épül látogatóközpont a tatabányai Turul emlékműnél

2017.07.27. 15:51

Gerecse kapuja néven épít látogatóközpontot a tatabányai önkormányzat a város fölé magasodó Turul emlékmű közelében 600 millió forintos beruházással - ismertette Schmidt Csaba polgármester az építkezés megkezdése alkalmából rendezett sajtótájékoztatón.

Az ötszáz négyzetméteres épületben vendéglő, állandó és időszakos kiállítások és ajándékbolt kap helyet. A központ egy év múlva fogadhat látogatókat. A beruházással egy időben felújítják az emlékműhöz vezető utat, a parkerdőben új tanösvényeket jelölnek ki és kisebb rekonstrukciókat végeznek el a Turul szobron és talapzatán.

Az épület vázlatterveinek elkészítésére Kossuth- és Ybl-díjas építészeket hívtak meg, majd munkáikból kiállítást nyitottak és szavazni lehetett az alkotásokról.

A szakmai zsűri és az 1501 szavazó többsége a pécsi organikusok körének meghatározó alakja, Dévényi Sándor alkotását tartotta a legjobbnak, aki egy repülni készülő Turul madárra emlékeztető épületet tervezett. Egy korábbi Tatabánya Infó cikkben azt írták, "Dévényi Sándor Turul-tervében az épület kerecsensólymot formál, aminek kiterjesztett szárnyai óvón befogadják a látogatót". Máshol azt írják, "a Kossuth- és Ybl-díjas építész organikus épületben egy, a felszínről felszállni készülő madár imitációjában gondolkodott".

turul latogatas

A hatszáz millió forintos beruházásra a város 514 millió forintos uniós támogatást nyert el. A Tatabánya melletti Kő-hegy város felé néző sziklaperemén lévő Turul emlékmű Árpád honfoglaló magyarjainak a bánhidai síkon 907-ben Szvatopluk morva fejedelem fölött aratott győzelmére emlékeztet. A millennium kapcsán Komárom vármegye döntött a bánhidai emlékmű felállításáról, melyet 1907-ben avattak fel.

A madár kiterjesztett szárnyainak fesztávolsága majdnem 15 méter, karmaiban az Árpád-kard 14 méter hosszú. Ezzel Európa egyik legnagyobb, madarat ábrázoló ércszobra. Fején stilizált, aranyozott, magyar koronát visel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?