600 millióból épül látogatóközpont a tatabányai Turul emlékműnél

2017.07.27. 15:51

Gerecse kapuja néven épít látogatóközpontot a tatabányai önkormányzat a város fölé magasodó Turul emlékmű közelében 600 millió forintos beruházással - ismertette Schmidt Csaba polgármester az építkezés megkezdése alkalmából rendezett sajtótájékoztatón.

Az ötszáz négyzetméteres épületben vendéglő, állandó és időszakos kiállítások és ajándékbolt kap helyet. A központ egy év múlva fogadhat látogatókat. A beruházással egy időben felújítják az emlékműhöz vezető utat, a parkerdőben új tanösvényeket jelölnek ki és kisebb rekonstrukciókat végeznek el a Turul szobron és talapzatán.

Az épület vázlatterveinek elkészítésére Kossuth- és Ybl-díjas építészeket hívtak meg, majd munkáikból kiállítást nyitottak és szavazni lehetett az alkotásokról.

A szakmai zsűri és az 1501 szavazó többsége a pécsi organikusok körének meghatározó alakja, Dévényi Sándor alkotását tartotta a legjobbnak, aki egy repülni készülő Turul madárra emlékeztető épületet tervezett. Egy korábbi Tatabánya Infó cikkben azt írták, "Dévényi Sándor Turul-tervében az épület kerecsensólymot formál, aminek kiterjesztett szárnyai óvón befogadják a látogatót". Máshol azt írják, "a Kossuth- és Ybl-díjas építész organikus épületben egy, a felszínről felszállni készülő madár imitációjában gondolkodott".

turul latogatas

A hatszáz millió forintos beruházásra a város 514 millió forintos uniós támogatást nyert el. A Tatabánya melletti Kő-hegy város felé néző sziklaperemén lévő Turul emlékmű Árpád honfoglaló magyarjainak a bánhidai síkon 907-ben Szvatopluk morva fejedelem fölött aratott győzelmére emlékeztet. A millennium kapcsán Komárom vármegye döntött a bánhidai emlékmű felállításáról, melyet 1907-ben avattak fel.

A madár kiterjesztett szárnyainak fesztávolsága majdnem 15 méter, karmaiban az Árpád-kard 14 méter hosszú. Ezzel Európa egyik legnagyobb, madarat ábrázoló ércszobra. Fején stilizált, aranyozott, magyar koronát visel.