Beszólt Szijjártónak az osztrák frakcióvezető

2017.07.27. 21:33

Visszautasította Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek az osztrák kancellárt bíráló kijelentéseit csütörtökön az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) parlamenti frakcióvezetője.

Andreas Schieder azt nyilatkozta, hogy Magyarországon a demokrácia és az emberi jogok leépítése zajlik, és ez a szomszédos országokkal szembeni, egyre durvább vádaskodásokhoz vezet.

Szijjártó Péter budapesti sajtótájékoztatóján Christian Kern osztrák kancellárnak a német Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapban megjelent interjújára reagálva kijelentette: Európában hadviselés zajlik azokkal szemben, akik nem hajlandók illegális bevándorlókat befogadni, ennek a hadviselésnek két eszköze van: a jogi és a pénzügyi fenyegetőzés. A miniszter szerint létezik egy "Soros-terv" arról, miként kell fenyegetéssel rávenni országokat arra, hogy migránsokat fogadjanak be. Az osztrák kancellár nyilatkozatával beállt azon balliberális politikusok közé, akik ezt támogatják, és kinyilvánította, hogy el akarja venni a szerződések alapján járó uniós forrásokat - tette hozzá.

A külügyminiszter kijelentette, az Osztrák-Magyar Monarchia már nem létezik, nem dönthetnek a magyarok sorsáról, és arra kérte az osztrák kancellárt, hogy "ne ácsingózzon a magyaroknak járó uniós pénzekre". Christian Kern azt mondta, az unió szabályainak megsértése esetén csökkenteni kell Magyarország és Lengyelország uniós támogatását.

Az APA-nak nyilatkozva Schieder Szijjártó kijelentéseit színvonaltalannak nevezte. Szerinte a külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozata csupán egyik jele annak, hogy mennyire elrugaszkodott a valóságtól a magyar politika.