Jogszerű volt a patikaliberalizáció visszavonása

2017.07.27. 08:04

Megszüntette a Magyarországgal szemben a patikaliberalizáció leállítása miatt indított kötelezettségszegési eljárást az Európai Bizottság, írja a Magyar Idők. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint a bizottság egyszerűen "nem talált fogást a szabályozáson", amelynek köszönhetően Magyarországon mára minden patikában gyógyszerész a többségi tulajdonos. 

Az MSZP-SZDSZ-kormány idején fogadták el a patikaliberalizációs törvényt, amely lehetővé tette magánbefektetők megjelenését a gyógyszertárakban. A cél az volt, hogy lehetővé tegyék új patikák megnyitását és a vény nélküli gyógyszerek gyógyszertáron kívüli forgalmazását, olcsóbbá téve a fogyasztóknak a termékekhez való hozzájutást. A 2010-es kormányváltás után ezt visszavonták: az új szabályozás kimondta, hogy 2017 elejére fokozatosan gyógyszerészi tulajdonba kell adni a patikákat, megszüntették a legálisan létező patikláncokat és új patikát is tilos lett nyitni. 

D ATI20121001018

A törvényt a z Alkotmánybíróságon, majd az Emberi Jogok Európai Bíróságán is megtámadták, de a kereseteket mindkét helyen elutasították.  A kötelezettségszegési eljárás e gy 2012-ben benyújtott panasz miatt indult el 2014-ben. 

Hankó Zoltán azt mondta: az Európai Bizottság a kétezres évek elején a gyógyszertár-alapításra és -tulajdonlásra vonatkozó piacnyitási ajánlásokat fogalmazott meg, és ha egy tagállam nem teljesítette azokat, kötelezettségszegési eljárást indított ellene. Így indult vizsgálat mások mellett Ausztria, Franciaország és Németország ellen, Olaszország ellen 2007-ben pedig még eljárást is kezdeményezett a bizottság az Európai Bíróságnál.

Öt évbe telt, mire a Magyarországgal kapcsolatos döntés megszületett.