Fábián, Sebestyén
-1 °C
7 °C

NAIH: Nem Rogán minisztériuma a felelős az orosz mérőkód miatt

2017.07.27. 14:20

A 444 április elején szúrta ki, hogy az aktuális nemzeti konzultáció weboldalának kódjában szerepel a Yandex nevű orosz IT-cég forgalomfigyelő, adatgyűjtő mérőkódja. Ilyen mérőkódok léte nem meglepő egy kérdőíves honlapban, de az igen, hogy a Yandexre esett a választás. A cégről ugyanis 2011-ben kiderült, hogy adatokat oszt meg az orosz titkosszolgálattal, például olyanok személyes adatait, akik a Yandex Paypal-szerű szolgáltatásán keresztül támogattak egy orosz ellenzéki bloggert.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete csak a hírekből szerzett tudomást arról, hogy a nemzeti konzultációs kormányzati oldalon yandexes mérőkódot helyeztek el, nem kérdezték meg őket, veszélyes-e vagy sem. Dr. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke tartott ma, július 27-én sajtótájékoztatót a témában, a NAIH vizsgálatáról.

Péterfalvi szerint a vizsgálat nem állapította meg a Rogán által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda felelősségét a nemzeti konzultáció Weboldalán megjelent Yandex nevű orosz IT-cég mérőkódja miatt. Az eljárás során kiderült, nem a Miniszterelnöki Kabinetiroda döntött az orosz cég mérókódjának használatáról, hanem a honlap fejlesztésével megbízott alvállalkozó.

Így ezért az ő felelőssége gondatlanság miatt megállapítható

– mondta Péterfalvi.

A honlapot készítő cégnél azt a mulasztást követték el a Péterfalvi által ismertetett vizsgálat szerint, hogy kikapcsolták ugyan a funkció működését, de a honlap hmtl-kódjából nem törölte azt, ezért a felhasználói információkat elküldték a Yandexhez. A Yandexet is megkereste a hivatal, a cég azt a tájékoztatást adta, hogy, mivel a funkciót kikapcsolták, ezért a Hollandiában működő szervere nem fogadta az adatokat.

A NAIH szerint a felelősség teljes mértékben az alvállalkozót terheli, mivel ők döntöttek a Yandex használatáról, majd a kikapcsolásánál az ő munkatársuk nem járt el megfelelően.

A témában írt szájbarágónkat itt tudja elolvasni.