Szilvia
5 °C
16 °C

Az Aquaworld belső vizsgálata szerint szakszerűen jártak el az idős férfi halálakor

2017.07.28. 12:20

A csúszdáról való leérkezéskor még élt az a 74 éves férfi, aki két napja a káposztásmegyeri Aquaworldben halt meg, és csak azután veszítette eszméletét, hogy a következő csúszdázó nagy sebességgel nekiütközött – ezt állítják legalábbis a Facebookon többen is, olyanok, akik saját állításuk szerint pár méterről nézték végig a balesetet.

Amint arról beszámoltunk, az Aquaworld két nappal ezelőtti közleménye szerint a férfi csúszdázás közben kapott szívinfarktust, és a csúszda érkező medencéjébe már eszméletlenül érkezett. A közleményben leírták, hogy a helyszínen minden segítséget megadtak az Aquaworld munkatársai, nem történt emberi mulasztás és technikai hiba sem.

Ehhez képest Bartóki Liliána nyilvános posztja azt állítja, hogy ő azon kevés számú szemtanú közé tartozik, „akik az esetet testközelből (3-5 méterről) asszisztálhatták végig, és 

nem igaz, hogy eszméletlenül érkezett a medencébe, csak épp senki nem vette észre, hogy nehezére esik a part felé venni az irányt, vélhetőleg rosszul van. Próbált kijönni, a csúszdán a sorban őt követő személy teste teljes felületével, robbanásszerű erővel érkezett a férfire, aki ennek az ütésnek a következtében vesztette el eszméletét.

Liliána az ütközés után látta meg, hogy véres a víz. Állítása szerint a víz addig tiszta volt.

A nő arról is írt a posztban, hogy szerinte az ott dolgozók nem a megfelelő szakértelemmel kezelték a balesetet, lassan vagy sehogy sem reagáltak. Elmesélte, hogy ő futott oda két fiatal vízimentő sráchoz segítségért, de ők nem igazán tudták, hogy mit kellene tenniük, teljesen leblokkoltak.

„Az összes fiatal, diáknak tűnő lifeguard nézelődött (a lányt kivéve, aki kiemelte a vízből), nem volt egy tapasztalt »főnök«, orvos meg pláne nem. Ekkor egy másik fürdőző nő odasietett, és elkezdtek szívmasszázst alkalmazni. 15 perc után előkerült egy defibrillátor, amiben NEM VOLT MŰKÖDŐ AKKUMULÁTOR!!!” – írta a nő.

A defibrillátornak a használatával sem voltak teljesen tisztában. Állítólag nem tudták eldönteni, hogy ki lehet- e ütni a vizes padlón a férfit. De ez tulajdonképpen mindegy is, hiszen az akkumlátor hiánya miatt, amúgy sem volt üzemképes a műszer. Liliána elmondta azt is, hogy végül elő került egy akkumlátor a defibrillátorhoz, de akkor már késő volt.

A mentők körülbelül fél óra alatt értek a helyszínre, de érkezésükkor a férfi már halott volt.

Bartóki Liliána posztja alatt több szemtanú is jelentkezett, akik szintén megerősítik az állításokat: vagy arról írnak, hogy a férfi a vízbe érkezésekor még eszméleténél volt, vagy arról, hogy nem kapott megfelelő segítséget.

Egyikük például azt írta:

Minden fórumon, ahol kell, elmondom, hogy az úr nem volt eszméletlen, a lábán állt. Sőt, mikor kihúzták a vízből, mellette álltam, és abban a pár másodpercben még egy minimálisan mozgott a keze, a szájára mutogatott.

Egy másikuk pedig, hogy

én voltam az egyik, aki próbálkozott az újraélesztéssel. Arról miért nem szól a fáma a médiában, hogy az ott lévő néhány Life Guard-os kolléga többnyire levehetné a pólóját és kereshetne más szakmát?

A nő eredeti bejegyzése, amire a kommentek érkeztek, úgy zárul: „Kérlek, ha tehetitek, osszátok meg! Ha pedig újságíró, riporter, vagy a média világában kompetens ember olvassa, kérem, vigye hírét soraimnak.” A poszt 3080 megosztásnál jár. 

Megkérdeztük Bartókit, hogy tervez-e ő, vagy esetleg más szemtanú feljelentést tenni.

Ő erre ezt mondta:

Úgy gondolom, hogy majd a hozzátartozók eldöntik, hogy szeretnének-e feljelentést tenni a rendőrségnél. Az én célom az volt, hogy a történetet elmeséljem, és ezzel talán elérjem azt, hogy ilyen többször ne történhessen meg.

Az ügyben megkerestük az Aquaworld-öt, hogy reagáljanak a szemtanúk által elmondottakra. Válaszukat a lefolytatott belső vizsgálat után küldték el, és szó szerint közzétesszük:

 • N.József az élménypark egyik csúszdáján csúszott le. A feltehetően már eszméletét veszített férfi a víz alatt átsodródott a közvetlenül mellette lévő kamikaze csúszda érkező medence részébe, ahol összeütközött az abból lecsúszó fürdővendéggel.
 • Ezek a csúszdák ugyan egymás mellett vannak, de külön indítóval rendelkeznek.
 • A csúszdák üzemeltetésére TÜV engedéllyel rendelkezünk, technikai hiba nem történt.
 • A medencét felügyelő, szakképzett úszómester azonnal a bajba jutott vendég segítségére sietett. Miután az idősebb férfit kihúzták a medencéből, azonnal megkezdődött a szakszerű újraélesztés.
 • Az élményfürdő valóban rendelkezik defibrillátor készülékkel - amely működőképes – és annak akkumulátorát a vonatkozó szabályozásnak megfelelően valóban külön tároljuk. Mivel vizes térben a defibrillátor használata életveszélyes, ezért azonnali kézi újraélesztést kellett végezni, melyet a 10 percen belül helyszínre érkező mentősök folytattak.
 • 13.57-kor történt az eset 14.00-kor hívták a mentőt kollegáink 14.10-kor érkeztek meg a mentősök -addig folyamatosan zajlott az újraélesztés az újraélesztéssel több mint 40 percig próbálkoztak
 • Az ügyeletes elsősegélyes szakkolléga is azonnal a helyszínre sietett. Az újraélesztésben az úszómester, az elsősegélyes szakkolléga és két vendég - egyik orvos - is segített a mentők megérkezéséig.
 • A szakszemélyzet a mentősökkel együtt összefogva intézte a mentést.
 • A helyszíni orvosszakértői és rendőrségi vizsgálatok egyértelműen megállapították, hogy szívinfarktus okozta a halált.
 • A rendőrségi helyszíni szemle is a fentieket igazolta.
 • Úszómestereink, valamint az érintett munkaterületen dolgozó diákmunkásaink megfelelő szakképzéssel rendelkeznek. A képzés magában foglalja az úszómesteri oktatást, elsősegélynyújtást, vízből mentést és az újraélesztést is.
 • Az élményfürdő a helyszínelést követően ismét a megszokott üzemrendben működik.

A rendőrség megkeresésünkre azt írta, sem hivatalból, sem bejelentés alapján nem vizsgálódnak az ügyben.

Az Aquaworldben nem ez volt az első haláleset. Annak a vége ez lett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?