Piroska
-11 °C
-2 °C

Fizetnie kell a Ryanairnek a Pozsonyban hagyott utasoknak

2017.07.28. 15:27

Ahogy arról az Index csütörtökön beszámolt, két teli repülőnyi utast hagyott Pozsonyban a Ryanair. 

A légitársaság ugyan még mindig nem reagált a kérdéseinkre, de a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége közleményt adott ki az eset miatt arról, hogy a Ryanairnek fizetnie kell az utasoknak.

A szövetség azt javasolja, hogy a két repülő utasai minél hamarabb nyújtsák be a Ryanairnél kárigényüket, és ahhoz ne mulasszák el mellékelni a kárt igazoló bizonylatokat. Ha panaszuknak nem tesznek eleget, akkor pedig indítsanak ingyenes békéltető testületi eljárást az ügyben. 

"Egyetlen felelős légitársaság sem teheti meg azt, hogy ne foglalkozzon utasaival és ne biztosítson valamilyen módon hazajutási lehetőséget a fogyasztóknak. Még akkor sem, ha egy vihar miatt nem tudott a légi járat eljutni a tervezett célállomásra és emiatt közlekedett más útvonalon" - írták.

A szervezet szerint a pórul járt utasoknak jár a kártalanítás, hacsak a cég nem bizonyítja, hogy ténylegesen rendkívüli körülmények merültek fel. Követelhetik a felmerült, ésszerű költségeik, így például a hazaút megtérítését és a teljes kifizetett jegyárat.

Az Európai Bíróság már évek óta kimondta kötelező érvényű ítéletében, hogy a három órát meghaladó késést szenvedő utasokat a járattörléssel érintett utasokhoz hasonlóan kártalanítás illeti meg. Járatkésésnek a fenti esetben csak azt lehetett volna tekinteni, ha a repülőgép elérte volna végül végső úti célját, azonban ez egyáltalán nem történt meg. Az eredetitől eltérő célállomás miatt ezért a fogyasztókat megilleti mindazon jog, amik egyébként egy törölt járat utasait megilletik.

Ha egy járatot törölnek, akkor az utasok választhatnak aközött, hogy:

  • a jegyek árát számukra visszatérítik az utazás meg nem tett szakaszára, vagy pedig a már megtett szakaszra vagy szakaszokra is, ha a repülőút a fogyasztó eredeti utazási tervével kapcsolatban már nem szolgál semmilyen célt, vagy
  • a jegyek átfoglalását számukra biztosítják összehasonlítható szállítási feltételek mellett a végső célállomásra, a lehető legkorábbi időpontra, vagy
  • egy későbbi, olyan időpontra foglalják át a jegyeket, ami a fogyasztónak is megfelel.

Ezek közül az utolsó kettő fel sem merülhetett, és a pozsonyi úti célnak semmi köze Budapesthez, ezért a teljes jegyárat meg kell téríteni a fogyasztóknak. 

  • Emellett járt volna járattörléskor az ingyenes étkezés, frissítő, továbbá két telefonhívás, faxüzenet vagy e-mail küldés lehetőségének biztosítása. Azok az utasok, akik nem kaptak ellátást vagy ha ugyan kaptak, de az nem volt elegendő a beváltásra az általában drága reptéri büfékben, és emiatt saját költségre vásároltak étkezést, frissítőt, visszakérhetik ezek árát. Nagyon fontos, hogy megőrizzék a fogyasztók azokat a bizonylatokat, amiket a vásárláskor kaptak, hiszen ezzel tudják bizonyítani a költségek felmerültét.
  • Továbbá a kártalanításhoz való jog is megilleti a fogyasztókat, ami a repülőút távolságától függően 250-600 EUR-nak megfelelő összeg. Ez utóbbi kötelezettsége alól csak akkor mentesülhet a légitársaság, ha bizonyítani tudja, hogy a járat törlését olyan rendkívüli körülmények okozták, amiket minden ésszerű intézkedés ellenére sem lehetett volna elkerülni. Fontos, hogy nem elég erre csak említés szinten hivatkozni, ezt bizonyítani is kell. 
  • Sokan busszal vagy taxival jutottak végül haza Budapestre. Mivel káruk keletkezett és a Ryanair nem szállította őket vissza, ezért a hazautazás költségét is meg kell téríteni. 

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége felhívja a figyelmet, semmilyen vihar, műszaki hiba vagy egyéb körülmény sem mentesítheti a légitársaságokat attól, hogy utasaiknak segítséget nyújtsanak váratlan helyzet esetén és hazaszállítsák őket. Ha pedig erre nem került sor, vállalniuk kell a következményeket.