A külügy nem mondja meg, hogy hol veszélyes Európa

2017.07.30. 17:16 Módosítva: 2017.07.30. 17:18

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke szerint a biztonsági helyzet az elmúlt évtizedekhez képest most a legrosszabb Európában, a tárca ezért ismételten fokozott körültekintést kér mindenkitől, aki külföldre utazik, és javasolja a regisztrációt a konzuli szolgálat honlapján.

Menczer Tamás az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében azt írta: az európai terrorfenyegetettségi szint minden korábbinál nagyobb – a 2015-ös párizsi terrortámadás óta több mint háromszázan vesztették életüket, és mintegy ezren megsérültek terrortámadások során Európában.

Igaz, a hangoztatott veszélyhelyzet ellenére a külügyminisztérium honlapján a veszélyes országok térségek között egyetlen európait sem jelöl meg

Nem javasolják például, hogy Afganisztánba, több nyugat- és észak-afrikai országba utazzunk, Venezuelában Caracast érdemes kerülni. A fokozott biztonsági kockázatnak kitett térségek között van több közép- és dél-amerikai ország, Irán, Japánban Fukusima térsége, de európai itt sincs megjelölve. 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a terrorveszélyre hivatkozva arra kéri az utazókat, hogy még rövid külföldi tartózkodás esetén is regisztráljanak a konzuli szolgálat weboldalán és minél pontosabban adják meg a tartózkodási helyüket. Igaz, ez nem feltétlenül a terrorveszély miatt indokolt, baleset esetén is gyorsabban tudnak segítséget nyújtani a külképviseletek, így ennek a jelenlegi helyzethez kevés köze lehet.

„Viszonylag új fejleménynek tekinthetők a fejlett országokban – főként a bevándorlók körében – terjedő szélsőségesen radikális eszmék, amelyek terrorista cselekmények elkövetését indukálhatják” – írja a minisztérium, konkrét ország megjelölése nélkül, egyetlen európai országot sem megemlítve.

„Azok az országok, amelyek nincsenek besorolva, biztonságosnak minősülnek. Az első kategóriába sorolt országokba egyáltalán nem javasolja a KKM a beutazást, míg a kettes kategóriánál a beutazás fokozott biztonsági kockázattal jár” – értelmezte az MTI a minisztérium közleményét.

Elküldtük kérdéseinket a veszélyhelyzettel kapcsolatban a minisztériumnak, amint megérkezik a válasz, hogy mely európai területekre gondoltak és azok miért nincsenek jelölve a minisztérium országlistáján, frissítjük a cikket.