Szankciókkal fenyegetnek az oroszok, nem szállhatott le egy repülőjük Budapesten

2017.07.30. 15:27

Személyre szabott szankciók bevezetését lebegtette meg Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes a hétvégén. Az orosz politikus Moldovába tartó repülőgépét nem engedték be a román légtérbe, Budapesten pedig nem hagyták leszállni, írta vasárnap az MTI.

"Természetesen lesz erre válasz. Nem lesz annyira érzelmes, mint az első reagálás, de pontosan meg fogjuk állapítani, hogy ki áll e mögött Chisinauban, Bukarestben, Budapesten és Brüsszelben. Be fogjuk azonosítani, hogy mely személyek hozták meg ezt a döntést, a szankcióink pedig egyeztetettek és személyre szólóak lesznek" – nyilatkozott Rogozin a Rosszija 24 hírcsatornának.

Az engedélykéréssel kapcsolatosan az NFM-hez fordultunk, amely alá a Nemzeti Közlekedési Hatóság irányítása alatt lévő légügyi osztály tartozik.

A minisztérium egyelőre nem reagált a kérdésre, hogy valóban kért-e engedélyt az orosz kormányfő gépe a budapesti leszálláshoz.

A Budapest Nemzetközi Repülőtér szóvivője elmondta: a repülőtér nem hatóság, a leszállást nem tagadhatják meg, minden gép, amelynek az engedélyei rendben vannak, landolhat a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Hardy Mihály hozzátette, a repülőtérhez nem érkezett jelzés ilyen gép leszállási szándékáról – de az engedélyt hangsúlyozottan nem a repülőtér adja ki.

Románia nem engedte be

Rogozin péntekre tervezett moldovai látogatása azért hiúsult meg, mert az őt szállító utasszállító repülőgépet Románia nem engedte be a légterébe. A helyettes kormányfő szerint a gép fogadását Budapest is elutasította, így az végül Minszkben szállt le, ahonnan a politikus visszatért Moszkvába.

Oroszország az incidens miatt tiltakozott Romániánál. Bukarest a lépését indolva arra hivatkozott, hogy az Európai Unió 2014-ben megtiltotta azok belépését vagy átutazását a tagországok területén, akik aláássák Ukrajna függetlenségét, területi épségét és szuverenitását.

Az Európai Unió szankciós listáján szereplő Rogozin a Siberia Airlines utasszállító gépével kerülő úton - Fehéroroszország, Lengyelország, Szlovákia, Magyarország és Románia érintésével - tervezett a Moldovai Köztársaság fővárosába eljutni. A repülőnek azért kellett kerülnie, mert Ukrajna semmilyen orosz gépet nem enged át légterén.

Az orosz miniszterelnök-helyettes Chisinauból az úgynevezett Dnyesztermenti Köztársaságba – Moldova orosz többségű szakadár területére – utazott volna tovább, hogy részt vegyen az orosz békefenntartók ottani beavatkozásának 25. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezéseken.