Judit
2 °C
7 °C

Minisztériumokból töltené fel a bíróságokat a kormány

D MTZ20170614002
2017.07.31. 14:29
A kormány most kiszivárgott új javaslata alapvetően megváltoztatná a bírók kiválasztását. A tervek szerint a közigazgatásban dolgozók, tehát például egy minisztériumi alkalmazott könnyebben kaphatná bírói kinevezést, mint egy bírósági titkár. Könnyen lehet, hogy kormányhoz közel álló emberek döntenek majd fajsúlyos jogi ügyekben. Úgy tűnik a magyar kormány megirigyelte a lengyelektől a bírói reformot.

Hatalmas, egészen Brüsszelig elérő port kavart a pár nappal ezelőtt megszavazott lengyel bírósági reform, amelynek lényege, hogy a lengyel kormánypárt simán be tudja ültetni a saját embereit a Legfelsőbb bíróságba. Jelenleg EU-s kötelezettségszegési eljárás is indult Lengyelország ellen, miután a szejm megszavazta az erről szóló törvényjavaslatokat.

Orbán Viktor korábban Tusványoson kijelentette, hogy Lengyelország mellett áll, és tiltakozik az ellen, hogy az Európia Bizottság kívülről beleszóljon ebbe a kérdésbe. Egy most nyilvánosságra került új javaslat alapján azonban úgy tűnik, a magyar kormánynak maga az eljárás is rokonszenves.

A 444 által most nyilvánosságra hozott, Igazságügyi Minisztérium által készített tervezet szerint a magyar kormány is átalakítaná a bírók kiválasztásának rendszerét. Az új rendszer lényege szerint minisztériumi alkalmazottakból, kormánytisztviselőkből csinálnának bírókat.

Több pont jár annak, aki minisztériumból jön

A tervezet szerint a 2018-tól induló új, közigazgatási bíróságokba a bírói gárdát közigazgatási területről érkező személyekkel akarják feltölteni. Ehhez megváltoztatnák a bírói álláspályázatok elbírálásának rendszerét. Jelenleg a bírói pályára készülő jogászok az évek alatt végzett munkájuk alapján pontokat gyűjtenek. Pontokat lehet kapni joggyakorlat után, bírósági fogalmazóként, titkárként végzett munka után, de a szakvizsgán szerzett eredmény is pontot jelent.

Az új javaslat a pontszerzési rendszert úgy alakítaná át, hogy több pont járna azoknak, akik korábban közigazgatási területen dolgoztak. Ezzel gyakorlatilag ellehetetlenülne azoknak a jogászoknak a helyzete, akik a hagyományos úton terveztek bírói pozícióra pályázni.

Sokszor egy bírói pályára készülő jogász, a pozíció elnyerése előtt, 6-9 évet dolgozik bírósági titkárként. Az új szabályozás szerint viszont egy hatósági jogi előadó ugyanennyi tapasztalattal kétszer annyi pontot kapna, mint a bírósági titkár.

Erre az aránytalanságra a tervezetet véleményező Országos Bírósági Hivatal is felhívta a figyelmet. Szerintük az új pontozás méltatlanul előnyben részesíti a minisztériumból érkezőket, és nincs tekintettel arra a tudásra, amelyet csak az igazságszolgáltatásban dolgozva lehet megszerezni.

„Álláspontunk szerint a KIM rendelet Tervezet szerinti módosítása nem támogatható, az a bírói álláshelyekre vonatkozó pályázati eljárás során adható pontszámok rendszerében több ponton és a kifejtett okok alapján hátrányos helyzetbe hozza a bírákat és a bírósági titkárokat.” - írta az OBH.

A jövőre felálló közigazgatási bíróságok olyan fontos ügyekben döntenek majd, mint a választási, közérdekű adatokkal kapcsolatos ügyek, de ide kerülnek majd az adózással és a közbeszerzésekkel kapcsolatos döntések is. A kormánynak érthetően előnyösebb, ha olyan emberek bírálják el az ügyeket, akik korábban a minisztériumokban dolgoztak. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a Fidesz hét éve kormányoz, nem zárható ki, hogy főként kormányhoz lojális minisztériumi tisztségviselőkből lehetnek majd az új bírók.

Megkérdeztük az Igazságügyi Minisztériumot, miért alakítják át a pontozást, miért részesítenék előnyben a minisztériumból érkezőket. Megkerestük az OBH-t is, hogy megismerjük a részletesebb véleményüket a kormányzati tervekről. Amint válaszolnak, beszámolunk róla.

A Fidesz-kormánynak nem ez az első kísérlete a bírósági rendszer átalakítására. Tavaly is próbálkoztak, amikor különbíróságot terveztek létrehozni a hatalom számára kiemelten fontos politikai és gazdasági ügyek elbírálására. A Handó Tünde által vezetett Országos Bírósági Hivatal akkor is tiltakozott ellene, később a kormány visszakozott.

FRISSÍTÉS!

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) fontosnak tartja, hogy a közigazgatási bírói álláshelyekre egyenlő eséllyel pályázhassanak a bíróságokról és a közigazgatásból jelentkezők - reagált Trócsányi László igazságügyi miniszter és Vízkelety Mariann igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár az MTI-nek.

Szerintük az önálló közigazgatási perrend elfogadásával az Országgyűlés kinyilvánította, hogy a közigazgatási perek jelentősen különböznek a magánjogi perektől, ami a felek eltérő, alá-fölérendeltségi pozíciójában és a bírói testületekre vonatkozó sajátos szakmai követelményekben is megmutatkozik. Azt írták, hogy a legtöbb európai országban - a többi között Németországban, Ausztriában, Franciaországban és Csehországban - a közigazgatási bíróságok elkülönülnek a rendes bíróságoktól, és a bírák kiválasztásánál elengedhetetlen követelmény a közigazgatási jogi szakismeret.

Az IM fontosnak tartja, hogy közigazgatási bírói álláshelyre egyenlő eséllyel pályázhassanak a bíróságokról és a közigazgatásból jelentkezők, és a pályázatok elbírálásakor elsődleges jelentőségűek legyenek a szakmai követelmények. "A jelenleg hatályos pontozási rendszerben nem kellőképpen elismert a közigazgatásból pályázók közigazgatási szakismerete, valamint olyan kritériumokat is tartalmaz - például részvétel az Országos Bírósági Hivatal (OBH) képzésén, instruktori feladatok ellátása -, amelyeket nem tudnak teljesíteni" - áll a közleményben.

Az IM és az OBH között szakmai egyeztetés folyik a jogszabály módosításáról. A bírósági hivatal is fontosnak tartotta, hogy a közigazgatásban töltött gyakorlati időt kellő hangsúllyal értékelhessék a pontozás során - írták.

Az IM vezetői hangsúlyozták: a leghatározottabban visszautasítják a 444.hu portál "sejtetésekre épülő, mindennemű szakmai megalapozottságot és tárgyi tudást nélkülöző írását", a lengyelországi változtatásokkal való összevetést pedig "a szakmaiatlanság iskolapéldájának" tartják. "A közigazgatásban dolgozók megvádolása politikai elfogultsággal sértő és elfogadhatatlan" - írták. Az IM rendeletének előkészítése az OBH bevonásával folyamatban van, és a jogszabály tartalmát érintő politikai támadások akadályozzák a szakmai munkát; a tárca "a legnagyobb körültekintéssel és felelősséggel jár el a kodifikáció során" - olvasható a közleményben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?