Nőtt a Fidesz tábora, gyengült az MSZP

2017.07.31. 17:17 Módosítva: 2017.07.31. 17:19

Csökkent az MSZP, nőtt a Fidesz támogatottsága, írja a 24.hu a Republikon Intézet júliusi közvélemény-kutatása alapján.

Úgy tűnik, a kormánypárt kiheverte a CEU- és a civiltörvény körüli tiltakozásokat utáni gyengülést. A Fidesz a júniusi Republikon méréshez képest 3 százalékot erősödött, 30 százalékot ért el a teljes népességben. Az MSZP egy százalékos csökkenéssel 8 százalékon áll , amivel már beestek a Jobbik mögé, Vona Gábor pártja a teljes népességben erősödött, 10 százalékon áll.

A Fidesz nem csak a teljes népességben, hanem a biztos pártválasztók között is növelte előnyét az ellenzékkel szemben, 51 százalékon állnak. A biztos szavazók között a Jobbiknak 18, az MSZP-nek 15 százalékot mért a Republikon.

A DK változatlanul 4, a Momentum 3, az Együtt 2, a PM 1 és a Fodor Gábor-féle MLP szintén 1 százalékon áll a pártválasztók között. Ellenben az LMP nem tudta tartani magát, 4 százalékra estek vissza, ami a parlamenti bekerüléshez is kevés.

A teljes népességben sem állnak jól a kisebb ellenzéki pártok, a DK 3, az LMP 3, az Együtt 1, az MLP 1, a Momentum 2 százalékot ért el az ezerfős mintával készült, reprezentatív felmérésben. A Párbeszéd tábora a teljes népességben május óta mérhetetlen.

Mégis: Karácsony Gergely majdnem olyan erős támogatással bír, mint Botka László.

A Republikon Intézet a miniszterelnök-jelöltek népszerűségét is felmérte. Az intézet arra kérte a válaszadókat, hogy három jelölt közül mondják meg, kire szavaznának, ha közvetlenül választanánk kormányfőt. Orbán Viktor és Vona Gábor mellett az egyik forgatókönyv Botkára, a másik a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjére, Karácsony Gergelyre kérdezett rá. A Republikon szerint a két baloldali jelölt erejét nem az  egymással való szembeállítással lehet a legjobban mérni, hanem így.

Mindkét verzióban fölényesen, 38 százalékkal győzne Orbán, és Vona Gábor is ugyanúgy áll mindkét mérésen, 15 százalék szavazna rá.

Érdekes azonban, hogy az MSZP és a Párbeszéd jelöltje között nincs érdemi különbség, Botkát a megkérdezettek 16, Karácsonyt 14 százaléka látná szívesen miniszterelnökként. Ráadásul Karácsony valamivel népszerűbb a bizonytalanok között, Botka Lászlóra 2, míg Karácsonyra 5 százalékuk szavazna.