Jobban figyelné polgárait az állam

DMOHA20091221010
2017.08.01. 09:06

Változtatna a Belügyminisztérium a polgárok személyi adatairól szóló törvényen, így a jövőben központi helyen tárolnák az egyes szervek által készített kép- és hangfelvételeket – írta a Magyar Nemzet. A BM hétfőn nyújtotta be a törvénytervezetet.

Ennek alapján a rendőrség, a közterület-felügyelet, a személyszállítási szolgáltató, a közút kezelője, az útdíjellenőrzésre jogosult szervezetek felvételeit egy, a kormány által rendeletben kijelölendő szervezet ellenőrizné, amely bűnmegelőzési, nemzetbiztonsági közlekedésszervezési indokok alapján adná ki az adatokat az arra jogosult adatigénylő szervnek.

A szálláshely-szolgáltatóknak kötelező lenne rögzíteni és tárolni az igénybe vevők nevét, születési helyét, állampolgárságát, édesanyja nevét, másolatot készíteni az okmányaikról.

Ezeket az adatokat a nemzetbiztonsági szolgálatok kikérhetik tőlük. Költség is hárul az adat szolgáltatójára, ugyanis a törvénytervezet azt is meghatározza, milyen műszaki követelmények szerint kiépített és üzemeltetett rendszeren kell továbbítania az adatot. Ha ez a rendszer nem áll rendelkezésére, úgy hat hónapon belül ki kell alakítania – amennyiben a parlament előtt lévő tervezetből törvény lesz.

borítókép: Rendőr figyeli a fővárosi kamerarendszer képeit - Fotó: Mohai Balázs / MTI