Pert vesztett a Fidesz a Magyar Helsinki Bizottság ellen

2017.08.01. 11:34

Jó hírnevének megsértése miatt perelte be a Fideszt a Magyar Helsinki Bizottság. Tavaly júniusban a bíróság a pártot nyilvános bocsánatkérésre és egymilliós sérelmi díjra kötelezte, viszont a kormánypárt felülvizsgálati kérelmet adott be a Kúriához. Azonban utóbbi is a Fidesz ellen ítélt, írja Facebook oldalán a Magyar Helsinki Bizottság.

"A véleménynyilvánítás szabadsága csak a bírálat, jellemzés, nézet és kritika szabadságát foglalja magában, de az alkotmányos védelem nem vonatkozhat a tények meghamisításra." Hazudozni még egy kormánypártnak sem szabad.

- írják a bejegyzésben.

A Magyar Helsinki Bizottság azért perelte be a Fideszt, mert a kormánypárt egy 2015-ös közleményében azt állította: „A nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendeléseit teljesítő álcivil Helsinki Bizottság pofátlan módon a fekete-fehér adatokat is próbálja meghamisítani. Hazugságaikkal szemben a tény az, hogy 2014-ben a menedékkérők négyötöde, mintegy 35 ezer ember nem háborús övezetből érkezett Magyarországra, tehát megélhetési bevándorló volt.”

A jogerős ítélet arra is felszólította a Fideszt, tartózkodjon a további hasonló jogsértésektől. A párt egyébként már tavaly elküldte a sérelemdíjat, amit a bizottság a menedékkérők jogi segítségnyújtására fog fordítani.