Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Meddig tart még a kánikula?

DSC 6087
2017.08.02. 17:30

A jelenlegi számítások szerint csak a hét végétől kezd lassan enyhülni a hőség Magyarországon - derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán közzétett videóból.

Üveges Zoltán meteorológus összeállítása szerint egyelőre folytatódik térségünkben a ritkán előforduló, de nem egyedülállóan magas hőmérsékleti értékeket eredményező hőhullám. A nyugat-európai frontrendszer csak igen lassan közeledik a kontinens belseje felé: csütörtök estig elérheti Lengyelország és Csehország területét, valamint az Alpok északnyugati lejtőit, Magyarországra várhatóan csak a jövő hét elején érkezik.

Afrikából jön 

Addig továbbra is szabadon áramolhat felénk az afrikai eredetű légtömeg. Az európai előrejelzési animáción az látszik, hogy a felfrissülést hozó hidegfront csak "araszol" előre. Délkelet-Európában még a jövő hét első felében is 35 Celsius-fok feletti maximumhőmérsékletekre lehet számítani.

A kánikulai forróság enyhülése Magyarországon is lassú folyamat lesz. A jelenlegi kilátások alapján az északnyugati országrészben már a hét legvégén mérséklődhet a meleg, záporok, zivatarok kíséretében, a délkeleti megyékben viszont csak a jövő hét közepére várható számottevő enyhülés.

Csütörtökön is a szerdaihoz hasonló időjárás várható: jellemzően 33-38 fok közötti maximumokkal, de a Tiszántúlon már akár 39 fokot is mérhetnek.

Nem valószínű, hogy rekord lesz

Az országos melegrekord megdőlése nem valószínű. A Magyarországon mért abszolút maximumhőmérsékleti rekord 41,9 fok, amit 2007. július 20-án Kiskunhalason mértek. Ez az elviselhetetlennek tűnő forróság ellenére sincs veszélyben.

Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár keddtől péntek éjfélig rendelte el a hőségriadót az egész ország területére.