Németh Szilárd csúsztatott: nem küldte rá a titkosszolgálatokat a civilekre

2017.08.02. 20:31

Komoly gondok vannak, amikor már a pártsajtó újságíróját is megpróbálja átverni egy fideszes politikus. Németh Szilárdról most kiderült, ő még erre is képes, derítette ki a HVG.hu.

Németh a Pesti Srácoknak adott sorosozós-civiles interjút még tavaly szeptemberben, amiben a következőt mondta:

Én most, mint a Nemzetbiztonsági Bizottság alelnöke a bizottsághoz és a titkosszolgálatokhoz fordultam, összegyűjtve a Soros-hálózattal együttműködő szervezetek nevét, kérve a tevékenységük teljes átvilágítását.

Ezzel a kijelentéssel az a probléma, hogy Németh Szilárdnak nincs joga utasításokat adni a titkosszolgálatoknak.

Ez önmagában nem új hír, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) és Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos már márciusban jelezte, hogy a hatályos törvények szerint Németh nem utasíthatja semmire a titkosszolgálatokat. Péterfalvi ezért nyilatkozatra kötelezte a fideszes politikust, árulja már el, hogyan próbált a szervezetekre nyomást gyakorolni.

Így végül Németh Szilárd kénytelen volt beismerni, hogy nem bontotta ki az igazság minden részletét, nem adott utasítást, nem kért semmit, csupán "felhívta a titkosszolgálatok figyelmét a külföldi forrásból működő Magyarországon bejegyzett társadalmi szervezetek működésének kockázatára", írta a politikus a nyilatkozatában, amiben kiemelte:

"Közvetlen utasítást intézkedésre soha nem adtam."

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos állásfoglalása szerint a civil szervezeteket amúgy is felesleges titkosszolgálati módszerekkel megfigyelni, mivel azok nem szoktak titokban semmilyen műveletet csinálni, hiszen a nyilvánosság a legfőbb fegyverük a hatalommal szemben. A tevékenységüket a sajtó, a politikusok és az állampolgárok előtt, nyilvánosan végzik.