Ezúttal nem sejtette Sorost a háttérben a Fidesz

2017.08.03. 15:54
Hétfőn a Fidesz még nem látta indokoltnak a nemzetbiztonsági bizottság összehívását, csütörtökre már találtak alapos indokot: a választási rendszer informatikai rendszerének kérdését. Téma emellett van bőven, így szóba kerültek a vizes vb előtt leleplezett, ingyenes wifit biztosító azeri és orosz adatgyűjtő cégek, a BKK jegyértékesítési rendszerének anomáliái, a kirabolt és letelepedési kötvényekkel üzletelő cég, illetve Molnár Zsolt bizottsági elnök elhagyott laptopja is.

A parlament nemzetbiztonsági bizottsága elé került az Index által közvetlenül a vizes vb előtt kirobbantott botrány. Kiderült, hogy a vizes vb-n ingyenes wifit biztosító orosz és azeri hátterű cégek személyes adatokat gyűjtöttek volna a wifire rácsatlakozók Facebook-profiljából. A hír napvilágra kerülése után Lázár János miniszter sem javasolta, hogy bárki használja a lehetőséget. 

A többi között ezért is akarták már korábban összehívni a nemzetbiztonsági bizottságot, de a hétfőre összehívott ülést a - Soros Györgyöt a háttérben sejtő - Fidesz bojkottálta. Csütörtökön viszont Pintér Sándor belügyminiszterrel együtt a kormánypártok is megjelentek.

Az MTI szerint Németh Szilárd fideszes alelnök azt mondta, az érintett cég - mellyel végül nem is kötötték meg a szerződést - minden biztonsági ellenőrzésen megfelelt.

Ezért erről a nemzetbiztonsági bizottságnak nincs mit tárgyalnia.

A szocialista bizottsági elnök, Molnár Zsolt és az LMP-s Szél Bernadett szerint viszont

illetéktelen kezekbe kerülhettek volna a magyar állampolgárok adatai, és az eset szabályozási hiányosságokra világított rá.

Szél szerint Pintér Sándor az ülésen megígérte, hogy a minisztérium "kezdeményezni fogja az érintett jogi szabályozás módosítását".

Meglett az alapos indok az ülésre

Az MTI tudósításából kiderült, hogy Pintér Sándor mellett Papp Károly országos rendőr-főkapitány, a katonai és polgári szolgálatok vezetői és Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke is jelen volt az ülésen. A bizottság ugyanis tájékoztatást kapott a belügyminiszter és a honvédelmi miniszter által benyújtott, a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítési kérelmekről.

Németh Szilárd a legutóbbi ülés elmaradását azzal magyarázta, hogy „az utolsó nemzetbiztonsági bizottsági ülésen konszenzussal abban állapodtak meg, hogy a két parlamenti ülésszak között csak akkor hívnak össze rendkívüli testületi ülést, ha "nagyon alapos és indokolt témák vannak". Ilyen szerinte az országgyűlési választási rendszer informatikai védelmével kapcsolatos döntések kérdése. 

Az MTI szerint ugyanakkor kisebb szócsata alakult ki Németh és Szél Bernadett között, miután a fideszes politikus felolvasta Molnár Zsolt hétfői nyilatkozatát, aki „Szél Bernadettel közösen ősztől a nemzetbiztonsági bizottság ülésein szeretne tényfeltáró vizsgálatot a nemzeti együttműködés rendszerének különböző ügyeiben.

Németh Szilárd megengedhetetlennek nevezte, hogy "szórakozásból, botránykeltésből" hívják össze a testületet "hazudozásokon alapuló ügyekben".

Erre Szél felszólította Némethet, hogy "ne játsszon", és kellő létszámmal és felkészültséggel vegyenek részt a testület ülésein. Az LMP-s politikus és Molnár Zsolt felháborodását fejezte ki amiatt is, hogy a Molnár Zsolt által néhány órára egy repülőn hagyott magánlaptojának ügyébe belekeverték a konzuli szolgálatot, veszélyeztetve ezáltal a magyar állampolgárok bizalmát.

Szél Rogánt is meghallgatná

Szóba került a letelepedési kötvénnyel kereskedő cég kirablása is, ezzel kapcsolatban Németh Szilárd csak annyit mondott, folyamatban van a nyomozás. A szocialista Molnár Zsolt azt mondta: visszatérnek még az ügyre, mert nemzetbiztonsági vonatkozásban továbbra is kérdés például, hogy idegen országnak van-e köze a betöréshez.

Szél Bernadett azt szeretné, ha a testület következő ülésen

Rogán Antal miniszter személyesen tisztázná a helyzetet, miután szerinte Rogán és Habony Árpád ügyvédje is érintett a dologban.

Molnár Zsolt, a testület elnöke azt is elmondta, hogy a Budapesti Közlekedési Központ jegyértékesítési rendszerének problémái is szabályozási hiányosságokra mutattak rá.

Németh Szilárd felhívta a figyelmet arra, hogy a jobbikos Mirkóczki Ádám nem jelent meg az ülésen.