Ismerjék meg a szegény ember Habony Árpádját!

IMG 20170710 133530
2017.08.07. 07:31
Üzletének teljes felületét Orbán Viktornak szenteli, autójára kormányzati reklámot matricáztat, az általa vezetett klubban migrációs előadást szerveznek, a cége egy fideszes képviselőt agyonreklámozó lapot ad ki, Orbán születésnapi köszöntőt küld neki. Zachár Attila bármihez nyúl, abból hirtelen Fidesz-reklám lesz. Érthetetlen, miért nem dolgozik még Rogán minisztériumában.

Aki Budapesten közlekedik, az egy jó ideje láthatja, hogy valami nagyon nemzeti, valami nagyon fideszes dolog készülődik, sőt, történik az Astoriánál, a Kossuth 15. kereskedőház kirakataiban. Valamikor június közepe táján kezdődött a műsor: a kirakatban elhelyezett két hatalmas ledfalon felváltva futott Orbán röfis videója, illetve az Állítsuk meg Brüsszelt kormányzati kampány. A nap 24 órájában.

Beszámolt róla több lap is, de az üzletről semmi nem derült ki, csak annyi, hogy látványosan szimpatizál a kormánnyal. Levelet írtunk a tulajdonosnak, aki válaszolt a kérdéseinkre. A válaszok, illetve a neten fellelhető információk alapján egy olyan fideszes háttérfigura képe rajzolódik ki, aki akármilyen üzlethez nyúl, valahogy mindig vagy Fidesz-reklám, vagy kormánypropaganda jön ki belőle. Annyi, hogy Habonnyal ellentétben ő (legalábbis most még) csak kerületi szinteken mozog.

A Kossuth 15. pedig nem először ennyire fideszes pontja a városnak: már 2007-ben Fidesz-kampányirodát csináltak belőle, annak ellenére, hogy már nyertes pályázata volt oda egy könyvkiadónak egy nemzetközi könyvcentrum létrehozására (erről kicsit később). 

Senki nem fizetett senkinek

Az első kérdésünk arra vonatkozott, hogy az óriásplakát méretű ledfalakon futtatott kormányzati hirdetésekért fizetett-e valaki, illetve kötöttek-e szerződést erről a kormányzati kommunikációs központtal. 

A kérdéseinket a Rogán-féle minisztériumnak és Zachár Attilának, az üzlet tulajdonosának is elküldtük. Rogánéktól nem érkezett válasz Zachár Attila azonban elmondta: senki nem kérte meg őt, hogy ezt vetítse, senki nem is fizetett ezért, saját ötletből, meggyőződésből vetítette.

A saját meggyőződéshez rögtön egy kis színes: emlékeznek még arra a Mazdára, ami Állítsuk meg Brüsszelt kormányzati reklámmal felmatricázva járta az országot? Na, az is Zachár Attiláé. Az autót nekünk is sikerült lefotózni két hónapja a budapesti éjszakában, de Zachár is küldött egy képet róla.

Bekeretezett Orbán-képeslap

Zachár szerint egy normális országban egy állampolgár szimpatizál az ország vezetőjével, és ő csak azt sugározza a ledfalon is, amit gondol, amivel egyetért, és amivel a többség is egyetért.

Egyszerűen nekem Orbán Viktor zseni, és jó irányba halad. Ha hozzám eljönne, az első kép, amit látna, az egy születésnapi gratuláció Orbán Viktortól. Egy képeslap bekeretezve, amit idén májusban kaptam, és nagyon örültem neki

– írta nekünk, és hozzátette, hogy arra a kérdésre, hogy a választási kampánynak része lesz-e az üzlet vagy a ledfal, egyelőre nem tud válaszolni, de ha megkérik rá, akkor nem fog nemet mondani,

sőt megtiszteltetés lenne ez nekem.

A Soros-ellenes kampány a budapesti vizes vb elindulásával párhuzamosan leállt, ezt az üzleten is azonnal lehetett látni: a ledfalakról eltűntek a kormányzati videók, és megjelent két led-tévé, amin éjjel-nappal futott a köztévés FINA-közvetítés. Az MTVA-tól tudjuk, hogy az M4 Sport által közvetített vébét kivetítőn, nyilvános helyen, kirakatban, bárhol be lehetett mutatni ingyen és bérmentve. Zachár erről azt írta, sokakat érdekel a vb, így aki arra jár, legalább egy kicsit belenézhetett. A kirakatban legutoljára annyi változás történt, hogy a led-tévéket lecserélték négyszer akkora ledpanelekre, azon azonban valami hibaüzenet futott, amikor legutóbb arra jártam.

Az üzletről sajnos nem árult el többet Zachár, csak annyit, hogy várhatóan szeptember közepén nyit majd, és a ledfalon ezután már az "üzlet profilját és kínálatát fogjuk hirdetni". Az üvegajtón keresztül egyelőre ennyi látszik az üzletből:

De kezdjük messzebbről. Zachár Attila, aki jelenleg Sas Sándor erőemelő paralimpikon (FTC) edzője, illetve a Paralimpiai bizottságon belül korábban működő Erőemelő Szakági Bizottság volt vezetője, többször is aktívabb politikai szerepvállalással próbálkozott annál, mint hogy Orbán-videókat futtasson egy kirakatban.

Választók megtévesztése

Zachár 2014-ben függetlenként indult Ladánybene polgármesterségéért. A választáson – amin végül nem nyert – egy mesteri trükkhöz folyamodott: egyszerűen ráírta a plakátjaira és szórólapjaira, hogy Fidesz, azt a látszatot keltve, mintha bírná a kormánypárt támogatását. A választási bizottságnak nem annyira tetszett a kreatívkodás: határozatban mondta ki, hogy Zachár megsértette a választási törvényt, a választókat megtévesztette. Zachár végül harmadannyi szavazatot kapott, mint a nyertes Kardos Attila. Zachár erről nekünk most úgy nyilatkozott:

Az egyszerűen nem úgy történt. Egy Fidesz-standon aláírást gyűjtöttünk, Fidesz támogatói aláírásokat, soha nem mondtam, hogy a Fidesz jelöltje vagyok. Független jelöltként indultam.

A Fidesz ugyan jelezte akkor a választási bizottságnak, hogy jogtalanul reklámozza magát Zachár a Fidesz név feltüntetésével, de ekkor azért már volt némi együttműködés a párt és Zachár között. Zachár ugyanis amellett, hogy politikai szerepet vállalt volna, több vállalkozást is futtat és futtatott.

Migránstanya és Rónaszékiné

Például a ma is működő XXII. Század Klub Kft.-t, ami jelenleg is üzemelteti a VII. kerületben a Kazinczy 36 Kulturális és Rendezvényközpontot. Itt többek között fideszes előadókkal megtámogatott migrációs előadásokat tartottak, a Facebook-oldalukon színtiszta Fidesz-propagandát tolnak, illetve itt kapott helyet a Körúti Korzó nevű fideszbarát kerületi lap szerkesztősége is.

A lap Facebook-oldalán két nyereményjáték között két Rónaszékiné Keresztes Mónikát (terézvárosi fideszes politikus) láthatunk különböző élethelyzetben. Legutóbbi dobásuk, hogy a kormány kommunikációját egy az egyben másolva migránstanyákról írnak, illetve Soros lefizetett emberének nevezik az egyik ellenzéki képviselőt. Ezt a lapot egy Körúti Korzó Kft. nevű cég adja ki, de gyakorlatilag akár a VII. kerületi Fideszt is ráírhatták volna. A lap Rónaszékiné '18-as kampánylapjának tekinthető, júniusi számában 13 kép van a fideszes politikusról, a Soros- és civilellenes hírek mellett szinte csak és kizárólag róla szól minden, a lap Facebook-oldalán is Rónaszékiné képeit osztják.

A kerület fideszes elnökével és korábbi képviselőjével egyébként látványosan jó kapcsolatot ápol Zachár: a vállalkozó a politikus szinte minden posztját megosztja Facebookon, de Tusványoson is több közös fotó készült róluk, az egyik tanúsága szerint egymás mellett ülve hallgatták Orbán Viktort. (Bár lehet, hogy csak egy közös fotó erejéig ült Rónaszékiné mellé Zachár).

Most tehát a Zachár cége által bérelt, uniós pénzből felújított VII. kerületi ingatlanban migránsokról tartanak előadásokat, illetve működtetnek egy Rónaszékinét reklámozó kerületi lapot. De micsoda meglepetés: a Rónaszékinét reklámozó lapot kiadó cégnek éppen Zachár Attila az ügyvezetője, és éppen oda van bejegyezve (Ladánybene, Fő utca 38-ba), ahová Zachár többi öt cége is. A cég tulajdonosai Zachár Gergő és Zachár Dániel (20 és 19 éves fiatalemberek).

Könyvcentrum helyett fideszes kampányiroda

Az üzlethelyiség, ami a cikk apropóját adta nem idén került először a hírekbe, hanem tíz évvel korábban, 2007 decemberében. A Hvg.hu írta meg, hogyan esett meg, hogy az Atlantisz Könyvkiadó nemzetközi könyvcentruma helyett egy ismeretlen cég kapja meg az üzlethelyiséget, hogy aztán odaadja a Fidesznek, hogy a párt népszavazási kampányközpontot rendezhessen be ott. Készülve a 2008-as "háromigenes" népszavazásra.

Az iparművészetileg védett bútorzatú üzlethelyiség hasznosítására kiírt pályázatot 2006 novemberében nyerte meg a kiadó, a tervek szerint nemzetközi könyvcentrumot hoztak volna létre bolttal, információs központtal, kiállításokkal. Ezután tárgyalásba kezdtek az önkormányzattal a részletekről, de a Rogán vezette Belváros vezetése váratlanul azt állította, mivel nem adott le időben valamilyen cégkivonatot a kiadó, ezt a bérbevételi szándéktól való elállásnak tekintik. Hiába nyilatkozta a kiadó, hogy ők nagyon is szeretnék bérelni, majd megvenni az ingatlant. Az önkormányzat végül 2007 szeptemberében, pár nap alatt lezavarva egy Jogingatlan Kft. nevű cégnek adta a bérleti lehetőséget határozatlan időre. Ennek a Kft.-nek az ügyvezetője Sági Gyula volt, aki a belvárosi vagyonkezelő igazgatósági tagja volt akkor az V. kerületben.

És mit csinált ez a Jogingatlan néhány héttel később? Egy évre továbbadta a helyiséget a Fidesznek, hogy ott a párt kampányközpontot rendezhessen be. A Jogingatlan Kft. két évvel később nevet váltott, és a mai napig működik Zatex Kft. néven. A cég székhelye 2016 óta a már jó ismert Ladánybene Fő utca 38., Zachár Attila tulajdonosként szerepel a Céginfó szerint 2009 és 2015 decembere között, de a nevek alapján családtagjai továbbra is tulajdonosok.

A Gömöri-botrány

Zachár a ladánybenei választási ügyeskedése mellett egy másik ügy miatt is bekerült a hírekbe 2015-ben. Abban a botrányban volt szerepe, ami Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) akkori elnökével kapcsolatban robbant ki. Kiderült ugyanis, hogy Gömöri privát végtörlesztését az MPB fizette ki. A botránnyal kapcsolatos hírekben pedig Zachár volt az egyik szereplő. Zachár később még Gömörit is feljelentette, amiért nyilvánosságra hozta Zachár, Zachár üzlettársa, és egy Emmi-tanácsadó levelezését Gömöriről.

Zachár erről az Indexnek azt mondta, nem igaz, hogy ő vagy ők lejárató kampányt indítottak volna, ezt csak Gömöri szerette volna így beállítani. "Ő maga tett meg dolgokat, amik kiderültek, azon nem volt mit építeni. Felháborító volt Gömöri ténykedése, ráadásul ő fújta fel, szépen csendben le kellett volna mondania" - írta nekünk ezzel kapcsolatos kérdésünkre azzal együtt, hogy a Gömöri irodájából kerültek ki az információk, ők is csak  sajtóból értesültek a dolgokról. A feljelentéssel kapcsolatban nem tud fejleményről. 

Ez az egész egyébként közvetlenül azután történt, miután Gömöri megszüntette azt a szakágat, amit Zachár vezetett. Zachár erről az Indexnek azt írta: "a bizottság feladata az volt, hogy sportágunkat (parafekvenyomás) integrálja az épek Magyar Erőemelő Szövetségébe, mint országos szakági sportszövetségbe. Ezt a feladatot a bizottság teljesítette, ezt követően az akkori elnök Gömöri Zsolt a bizottságot megszüntette".

INVÁZIÓ

Egy kis érdekesség a végére: Zachár Attila tulajdonosa, és vezetője volt korábban a legendás Invázió Üzletláncnak is, amelyet még Klapka György is szívesen reklámozott. 2014-ben pedig olyan együttműködés volt az Invázió és a Zsigmond Király Főiskola között, hogy aki az Invázió üzletében fizetett be - az egyébként 50 év felett ingyenes - tanfolyamra, az 5 ezer forintos vásárlási utalványt kapott. A tantárgy címe Divattörténet I. volt.

Végül itt egy csodás werkfilm Klapkával és az Invázióval: