Semjén: A székelyek magyarok

2017.08.07. 14:22

Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes szerint káros és veszélyes az a kezdeményezés, ami a székelységet a magyar nemzettől különböző nemzetiségként akarja meghatározni – írja az MTI.

A székelyek magyarok.

– jelentette ki Semjén hétfőn az MTI-nek nyilatkozva, kiemelve azt, hogy a nemzetiségként történő elismerésüket a leghatározottabban ellenzi, szerinte ez káros és veszélyes lépés. Ezen az alapon a palócoktól kezdve más magyar nemzetrészekkel is meg lehetne osztani a magyarságot – vélekedett a miniszter.

Szerinte a kezdeményezés jó szándékú, de vagy teljes hozzá nem értés áll mögötte, vagy még annál is rosszabb, hiszen a román politikának mindig is célja volt azt elérni, hogy a csángókat és a székelyeket ne tekintsék magyaroknak. Semjén kiemelte, hogy a kezdeményezés ellentétes a történelmi valósággal és a magyar nemzeti érdekekkel egyaránt.

A Nemzeti Választási Bizottság – nem kis meglepetésre – július 25-én hitelesítette a székelyek Magyarországon honos népcsoporttá nyilvánítására irányuló választópolgári kezdeményezést, melyet a Székelyek Világszövetsége adott be. Jelenleg az ügyben aláírásgyűjtés folyik, ha 120 nap alatt meglesz az ezer aláírás, akkor pedig az NVB kikéri az ügyben az MTA véleményét. Ezt követően jut majd el az országgyűlés elé a kérelem az NVB és az MTA véleményével, valamint az aláírások számával együtt, és itt döntenek majd a népcsoporttá nyilvánításról.

A radikális székelyek által benyújtott javaslatról, illetve annak hátteréről korábban már írtunk, ezt a cikket itt olvashatja el.